Zelfzorg gewoontes zijn belangrijk voor een blijer, gezonder en gelukkiger leven. Deze gewoontes helpen je bijvoorbeeld stress te verminderen, fitter te worden en meer ontspanning te ervaren. Zelfs kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken in je dagelijkse routine. Lees in dit artikel negen zelfzorg gewoontes om te omarmen voor een gezonde en gelukkige jij!

Wat is zelfzorg en waarom is dit belangrijk

Mensen associëren zelfzorg (of selfcare) vaak alleen met uiterlijke verzorging omdat door bedrijven en media de nadruk op de oppervlakkige aspecten van zelfzorg worden gelegd. Zelfzorg omvat echter veel meer dan dat. Het betekent simpelweg goed voor jezelf zorgen voor een goede fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Iets wat erg belangrijk is om je goed in je vel te voelen.

Zelfzorg draait om eenvoudige gewoontes die je gezondheid verbeteren en stress verminderen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je leven in balans is zodat de kwaliteit van je leven verbetert. Je luistert goed naar je lichaam, je stelt grenzen en neemt de tijd voor dingen die je blij maken.

Door goed voor jezelf te zorgen verbeter je je algehele gezondheid en kun je zo beter omgaan met de uitdagingen van het leven. Zelfzorg is daarom zeker geen luxe, het is een essentiële investering in je welzijn waardoor je op de lange termijn gelukkiger en gezonder zult zijn.

gezonde zelfzorg gewoonte gelukkig leven
Beeld: Freepik (Image by freepic.diller)

Dit zijn 9 dagelijkse zelfzorg gewoontes

Hieronder heb ik negen zelfzorg gewoontes in willekeurige volgorde opgesomd die je kunnen helpen bij het bevorderen van je fysieke, mentale en emotionele welzijn.

1. Zelfliefde

Zelfzorg en zelfliefde gaan hand in hand omdat zelfliefde een krachtig middel is om gezond te blijven, zowel fysiek als emotioneel en mentaal. Het maakt je namelijk sterker, gelukkiger en het helpt je een fijn leven te leiden.

Zelfliefde betekent dat je goed voor jezelf zorgt. Je bent aardig voor jezelf, net zoals je dat zou zijn voor een goede vriend. Je geeft jezelf de ruimte om te groeien, om grenzen te stellen en om fouten te maken. Je steunt jezelf met positieve woorden als je het moeilijk hebt en je luistert naar wat je nodig hebt op zulke momenten.

Zelfliefde betekent ook dat je jezelf accepteert en tevreden bent met jezelf, gewoon zoals je bent. Ook als je niet (ogenschijnlijk) perfect bent. Je erkent aan jezelf dat je net als ieder ander waardevol bent.

Leestip: Waarom zelfliefde de basis is voor een gelukkig leven + 5 zelfliefde tips

2. Dankbaarheid

Zelfzorg en dankbaarheid zijn nauw met elkaar verbonden. Door bewust dankbaar te zijn bevorder je een positieve mindset en een stabiel emotioneel welzijn wat je algehele kwaliteit van leven verbetert.

Je kunt dankbaarheid tonen door simpelweg ‘dank je wel’ te zeggen voor de dingen die je hebt en die je meemaakt. Het gaat niet alleen om grote opvallende momenten, maar vooral ook om de kleine gewone dingen die je blij maken. Door hier dankbaar voor te zijn, is het makkelijker om positief te denken en meer vreugde te hebben voor het alledaagse.

Leestip: Tevreden zijn is het nieuwe gelukkig | 5 tips om vaker tevreden te zijn

3. Mindfulness

Zelfzorg en mindfulness werken goed samen omdat het ervoor zorgt dat je je rustig, ontspannen en blij voelt. Mindfulness is een speciale manier van denken waarbij je bewust aandacht besteedt aan wat er op dit moment gebeurt, zonder je zorgen te maken over het verleden of de toekomst. Je kijkt als het ware als een toeschouwer naar je eigen gedachten en gevoelens zonder te oordelen.

Je kan mindfulness oefenen door je te concentreren op je ademhaling, door te voelen hoe de lucht in en uit je buik stroomt. Je kan ook heel bewust zijn van de smaken die je proeft als je iets eet of van de geluiden om je heen als je ergens wandelt. Het helpt je om kalm te blijven, om je geest te laten rusten en om sterker te worden in tijden van stress. Dit is belangrijk voor een gezond en fijn leven.

Leestip: Zo zet je mindfulness in om stress te verlagen

4. Gezonde voeding

Gezonde voeding is onmisbaar bij zelfzorg. Het maken van gezonde voedingskeuzes heeft namelijk direct invloed op je fysieke en mentale welzijn. Gezonde voeding geeft je energie, helpt je om sterker te worden zodat je goed in je vel zit. je er gezond uitziet en optimaal kan functioneren.

Kies voor een regenboog aan kleurrijke voeding zoals groenten en fruit, maar ook granen, rijst en havermout, eiwitten van bijvoorbeeld kip, noten of bonen en zuivelproducten zoals yoghurt. Maar ontzeg je een traktatie van lekkere snacks niet, zelfzorg is ook jezelf iets lekkers gunnen zonder je er schuldig over te voelen. Ga voor de 80/20 regel waarbij je 80% van de tijd gezonde keuzes maakt en je 20% van de tijd jezelf mag trakteren op een lekkere snack.

Leestip: Starten met gezonder leven | 3 logische tips

5. Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van zelfzorg omdat het zowel je mentale als fysieke gezondheid versterkt. Door actief te zijn verbeter je niet alleen je fysieke conditie door je spieren sterker te maken en je lijf er beter uit te laten zien, het maakt ook je hersenen gelukkig omdat het zorgt voor de afgifte van endorfines wat stress vermindert en je stemming positief beïnvloed.

Simpele lichaamsbeweging zoals wandelen, fietsen, dansen of tuinieren zijn voldoende om je lichaam in beweging te zetten. Maar het kan ook een meer intensieve trainingssessie zijn. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt en beweegt op een manier die je leuk vindt.

Leestip: 10 redenen waarom wandelen gezond is

6. Voldoende slaap

Voldoende slaap mag niet ontbreken bij zelfzorg. Het heeft namelijk een directe invloed op het welzijn van je lichaam en geest. Tijdens slaap herstelt je lichaam, wordt je immuunsysteem sterker en worden je emoties verwerkt. Van een goede nachtrust zie je er beter uit en krijg je energie zodat je weer klaar bent voor een nieuwe dag.

Het is verstandig om een dagelijkse slaaproutine aan te houden waarbij je slaapt in een rustige slaapkamer, dingen vermijdt die je slaap kunnen verstoren en op vaste tijdstippen naar bed gaat en weer opstaat. Door deze routine aan te houden zul je merken dat je steeds beter kan slapen wat je gezondheid te n goede komt.

Leestip: 10 beter slapen tips voor een goede gezondheid

7. Ontspanning

Ontspanning is een belangrijk onderdeel van zelfzorg. Het helpt je om te herstellen van stress, zowel in je lichaam als geest, zodat je innerlijke rust en welzijn verbetert. Zo ben je beter bestand tegen de drukte van het alledaagse leven en verouderd je lichaam minder snel.

Kiezen voor dingen die je ontspannen, zoals lezen, lachen, creatief zijn, luisteren naar rustige muziek, buiten wandelen of genieten van een spa dragen bij aan een gezonde levensstijl en een positieve stemming. Ontspannen kan op verschillende manieren, zoals korte pauzes nemen, mediteren of rustige momenten creëren in het dagelijks leven.

Leestip: Kom tot rust met deze 8 natuurlijke tips om te ontspannen

8. Grenzen stellen

Grenzen stellen is onvermijdelijk bij het behoud van een gezond emotioneel en fysiek welzijn. Bij grenzen stellen herken je je grens en geef je bewust aan wat je wel en niet kan tolereren. Dit kan gaan om dagelijkse verplichtingen, sociale relaties alsook werkgerelateerde taken. Het vormt een gezonde balans tussen geven en ontvangen waarbij je je eigen behoeften en die van anderen respecteert.

Grenzen stellen betekent ook ‘nee’ durven zeggen zonder schuldgevoel, prioriteiten stellen en tijd overhouden voor activiteiten die echt belangrijk voor je zijn. Zo zorg je ervoor dat je niet overbelast raakt en je de nodige rust en ruimte hebt om je goed te blijven voelen.

Leestip: Waarom vaker NEE zeggen gelukkiger maakt + 3 tips hoe je respectvol nee kan zeggen

9. Sociale relaties

Sociale relaties zijn belangrijk bij zelfzorggewoontes. Het hebben van goede relaties met familie, vrienden, buren, collega’s en andere mensen die je ontmoet is een belangrijk onderdeel van een gezond emotioneel welzijn. Sociale relaties maken je gelukkig, bieden je steun en geven je een gevoel van verbondenheid.

Het investeren in vriendschappen, het delen van je gevoelens, luisteren naar anderen en samen leuke dingen doen zijn manieren om je sociale relaties te onderhouden en een gevoel van gemeenschap op te bouwen. Sociale relaties maken het leven speciaal want veel dingen zijn leuker als je het deelt met de mensen om wie je geeft.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: Simple Happy Zen, Psych2Go en Malama Life op Youtube
Beeld: Freepik freepic.diller


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.