Acne is een vervelende huidaandoening waarbij puistjes en onzuiverheden optreden. Vaak heeft acne een negatief effect op je psychische welzijn en je zelfbeeld. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om het zelf te behandelen met bijvoorbeeld de juiste huidverzorging en een gezonde leefstijl. In dit artikel lees je vijf stappen die acne helpen te verbeteren.

Wat is de oorzaak van acne

Acne is een huidaandoening waarbij puistjes, pukkels, onzuiverheden en pijn kunnen optreden wanneer poriën verstopt raken door een overmatige talgproductie, ophoping van dode huidcellen en de aanwezigheid van bacteriën zoals de bacterie P. acnes.

Vooral tijdens hormonale schommelingen zoals de puberteit, zwangerschap of het slikken/stoppen met de pil kan de talgproductie toenemen waardoor acne kan ontstaan. Daarnaast kunnen andere externe oorzaken acne verergeren; zoals genetica, het onjuiste gebruik van cosmetica, bepaalde voedingsmiddelen, wrijving op de huid, roken en stress.

Acne zorgt vaak voor onzekerheid en een negatief zelfbeeld. Gelukkig is acne een goed behandelbare huidaandoening. De juiste huidverzorgingsroutine, verzorgingsproducten en een gezonde leefstijl kunnen acne bij veel mensen helpen verbeteren.

Acne zelf behandelen in 5 stappen

Hoewel acne meestal niet ernstig is, zorgt het bij veel mensen voor psychische klachten en onzekerheid, iets waar ik zelf mee te maken had na het stoppen met de pil. Er zijn gelukkig enkele stappen die je zelf kunt nemen om milde acne thuis te behandelen. Zo kun je ervoor zorgen dat het ontstaan van nieuwe puistjes vermindert net als de littekens die het kan achterlaten.

Om acne met succes te kunnen behandelen, is het van belang om eerst vast te stellen om welke soort acne het gaat en wat de oorzaak is. Milde acne met vooral bultjes, kleine puistjes en comedonen kun je goed thuis behandelen. Gaat het echter om ernstige aanhoudende acne met vele puistjes, papels of zelfs abcessen? Dan is het verstandig eerst een dermatoloog te raadplegen.

acne zelf behandelen, acne verminderen
Beeld: (Freepik)

Stap 1: houd een dagelijkse huidverzorgingsroutine aan

Een goede dagelijkse huidverzorgingsroutine is van cruciaal belang bij acne. Een goede routine is namelijk de basis van een gezonde en mooie huid. Door tweemaal daags te reinigen en de huid te verzorgen met de juiste verzorgingsproducten, krijgt je huid de kans om te herstellen en te verbeteren. In de tabel hieronder heb ik een voorbeeld van een ochtend- en een avond huidverzorgingsroutine voor je opgesteld.

Het liefst heb je een ochtendroutine en een avondroutine met diverse producten met allen hun eigen taak. Het is misschien eerst even wennen om tweemaal daags je huidverzorgingsroutine uit te voeren, het kost namelijk wel wat tijd. Maar probeer het minstens drie maanden uit (zoveel tijd heeft het nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren) en je zult zien dat je daarna niet anders meer wil.

Leestip: Hoe begin je met een huidverzorgingsroutine + juiste volgorde van aanbrengen

Stap 2: gebruik alleen milde producten

Een huid met acne is een overgevoelige geïrriteerde huid, je wil je huid daarom alleen behandelen en verzorgen met milde producten. Een vette en onrustige huid wil je juist niet behandelen met extra krachtige wasstoffen, borstels, fysieke scrubs en uitdrogende maskers. Deze doen vaak meer kwaad dan goed en maken het probleem alleen maar erger.

Het is daarom essentieel dat je huidverzorgingsproducten geen irriterende stoffen bevatten zoals alcohol denat, geurstoffen, SLS, minerale oliën etc. Gebruik alleen producten met bewezen werkbare actieve stoffen, hieronder lees je welke actieve stoffen dit zijn.

Leestip: Zo lees je in 5 stappen de ingrediëntenlijsten van cosmetica (INCI)

De producten die je sowieso in je dagelijkse huidverzorgingsroutine wilt gebruik zijn een milde (dubbele) reiniger, een hydraterende toner, een vochtinbrengende moisturizer en SPF. Deze kun je aanvullen met een exfoliant en serums die specifiek acne aanpakken.

Stap 3: gebruik de juiste actieve ingrediënten

Producten met de juiste actieve ingrediënten kunnen je huid helpen acne te verminderen:

Een exfoliant met salicylzuur helpt je huid om dode huidcellen gemakkelijker kwijt te raken, waardoor je huid er weer fris en egaal uit gaat zien. Dit ingrediënt is in vet oplosbaar, dringt goed door in de poriën en lost daar opgehoopt talg op.

Leestip: Dit is waarom een exfoliant met AHA & BHA goed is voor de huid + top 5 beste exfolianten

Antioxidanten zoals vitamine A (retinol), vitamine C en niacinamide (vitamine B3) kunnen helpen bij het verminderen van acne. Vitamine A staat bekend om de huidverjongende eigenschappen, maar de stof maakt ook de huid gladder en egaler en helpt bij verstopte poriën, pigmentvlekken en een grove huidstructuur. Vitamine C helpt ontstekingen en de roodheid wat bij acne kan ontstaan te verminderen. Daarnaast helpt het hyperpigmentatie littekens op te lichten. Niacinamide werkt ontstekingsremmend waardoor je huidcellen beter hun werk kunnen doen. Daarnaast helpt ze je huidbarriere te versterken waardoor je huid minder vatbaar wordt voor puistjes.

Leestip: De voordelen van antioxidanten in je huidverzorging + veilige producten met antioxidanten

Azelaïnezuur is ontwikkeld voor de onrustige huid en heeft een kalmerende en zuiverende werking. Het helpt bij de verhoorning van de buitenste huidlaag, het zorgt voor een gladdere huidoppervlak, het remt de groei van bacteriën en het helpt bij het zichtbaar verminderen van hyperpigmentatie na een puistje.

Hyaluronzuur is een milde vochtinbrenger voor de huid en werkt van nature kalmerend. Het helpt bij een betere vochtopname en het gaat vochtverlies tegen wat voor extra volume en stevigheid zorgt. Hierdoor verbetert de huidstructuur en corrigeert het acne littekens.

Met een zonnebrandcrème overdag bescherm je de huid tegen schade door de zon. Indien je je huid niet beschermd tegen de zon, dan heeft een routine met actieve ingrediënten helemaal geen zin. Een goede zonnefilter met een SPF van 30 beschermt de huid tegen schade waardoor het genezingsproces van puistjes kan versnellen.

Leestip: Alle feiten over zonnebrandcrème voor lichaam en gezicht op een rij + top 5 beste SPF

Stap 4: bestrijdt de bacterie met benzoylperoxide

Acne kun je ook bestrijden met benzoylperoxide, een middel dat de bacterie doodt die acne veroorzaakt. Het middel werkt daarnaast licht exfolierend waardoor het verstopte poriën helpt voorkomen en zo ontstekingen verminderd.

Benzoylperoxide is te koop zonder recept bij de apotheek of drogist, Er zijn oplossingen verkrijgbaar in verschillende concentraties, van 2,5% tot 10%. Het is raadzaam om te beginnen met een lage concentratie, deze irriteert minder en kan net zo effectief zijn. Bij goed gebruik (dun smeren en één keer per dag) wordt het door de meeste mensen goed verdragen.

Stap 5: houd een gezonde leefstijl aan

Als je last hebt van acne is het raadzaam eens kritisch te kijken naar je voeding. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde voeding acne kan verergeren zoals zuivel en varkensvlees. Hetzelfde geldt voor verzadigde vetten, het eten van veel suikerhoudende producten en chocolade. Een dieet met veel groente en fruit, omega 3-vetzuren en voldoende vitamine D kunnen juist beschermend werken tegen acne.

Leestip: Hoe begin je met bewust gezond eten + 12 gezonde recepten

Niet alleen voeding, ook stress kan je huid gevoelig maken voor acne. Uit onderzoek blijkt dat stress de barrièrefunctie van de huid verstoort en de huid zo vatbaarder maakt voor bacteriën waardoor acne kan verergeren. Cortisol, het stresshormoon, verstoort niet alleen de barrièrefunctie, het verminderd ook de stofjes die de huid beschermen tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast raakt de talgproductie verstoord waardoor je huid gevoeliger en onrustiger wordt. Voldoende slaap en ontspanning zijn daarom noodzakelijk.

Leestip: Minder stress en meer plezier? 50 praktische tips voor een eenvoudig leven

Ten slotte is roken een boosdoener voor acne, vooral het type met bultjes en mee-eters. Er is aangetoond dat hoe meer sigaretten er per dag worden gerookt, hoe meer klachten mensen ervaren. Het is daarom aan te raden om te stoppen met roken. De kans is groot dat je huid rustiger zal worden.

Huidverzorgingsroutine voor de huid met acne

In onderstaan tabel vind je een voorbeeld routine voor de ochtend en de avond. Per stap staan meerdere productaanbevelingen met veilige milde ingrediënten. Alleen bij de serums zie je een aanbeveling per actieve ingrediënt.

Tip: begin eerst met enkele milde producten toe te voegen aan je nieuwe huidverzorgingsroutine en voeg steeds een extra stap toe zodra je huid gewend is aan de vorige producten. Dit kan een week of twee duren. Op deze manier kom je er achter of je huid een bepaald product tolereert of dat je huid een gevoelige reactie geeft zodat je weet dat je beter kan stoppen met het desbetreffende product.

Ochtend
Stap 1: milde reinigerPaula’s Choice Foaming Cleanser
CeraVe Foaming Facial Cleanser 
CeraVe Micellair Reinigingswater 
Stap 2: tonerdr. Jetske Ultee Toner
Paula’s Choice Skin Balancing Toner
COSRX Hydrium Toner
Stap 3: serum(s)Vitamine C: Paula’s Choice C15 Super Booster
Azelaïnezuur: Paula’s Choice Azelaic Acid Booster
Niacinamide: The Ordinary Niacinamide + Zinc
Stap 4: moisturizerCeraVe Moisturising Cream
The Ordinary Natural Moisturizing
Paula’s Choice Clear Moisturizer
madara
Stap 5: zonnebrandcrèmedr. Jetske Ultee Suncare SPF 30
Paula’s Choice Clear SPF 30
dr. Leenarts Suncare SPF 50
Avond
Stap 1 : double cleansingCeraVe Olie Cleanser + CeraVe Foaming Cleanser 
Paula’s Choice Cleansing oil + Paula’s Choice Foaming Cleanser
Clinique Cleansing Oil + The Ordinary Squalane Cleanser
Stap 2: tonerdr. Jetske Ultee Toner
Paula’s Choice Skin Balancing Toner
COSRX Hydrium Toner
Stap 3: exfoliant (1-3x p.wk)Paula’s Choice BHA exfoliant
The Inkey List BHA exfoliant
dr Jetske Ultee BHA exfoliant
Stap 4: serum(s)Vitamine A: CeraVe Resurfacing Serum
Azelaïnezuur: Paula’s Choice Azelaic Acid Booster
Niacinamide: The Ordinary Niacinamide + Zinc
Stap 5: moisturizerCeraVe Moisturising Cream
The Ordinary Natural Moisturizing
Paula’s Choice Clear Moisturizer

Wat als niks lijkt te helpen?

Helaas bestaat er niet één simpele oorzaak voor acne en dus ook niet één simpele oplossing. Het behandelen en verminderen van acne kan gepaard gaan met een lange adem en veel geduld. Geef bovenstaande tips dan ook zeker een half jaar de kans, vaak heeft het even tijd nodig voordat je effect zult zien.

Lukt het je echter niet om je acne klachten onder controle te krijgen met deze tips, blijf dan zeker niet aanmodderen maar ga naar de huisarts of dermatoloog voor een persoonlijk behandelplan. Zo voorkom je frustratie en stress maar ook het risico op littekenvorming na acne. Een dokter kan specifieke medicijnen voorschrijven en een dermatoloog kan diverse huidbehandelingen uitvoeren die acne kunnen helpen verminderen.


Bronvermelding: dr-jetskeultee-skincare.nl, drleenarts.com, paulaschoice.nl, metolijf.nl
Beeld: Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.