Je gelukkig voelen met minder bezittingen kan lastig lijken. De maatschappij is namelijk ingericht op overconsumptie en om altijd meer meer meer te willen omdat ons vertelt wordt dat we daar gelukkig van worden. Niets is minder waar. Minder bezittingen nastreven en te waarderen wat je al hebt zorgt voor meer rust in je hoofd, voor minder stress en een gelukkiger gevoel. Lees in dit artikel hoe je gelukkig kan zijn met minder.

Waarom maakt overconsumptie je ongelukkig?

Met overconsumptie wordt bedoelt dat je meer consumeert dan je nodig hebt om te kunnen voorzien in je basisbehoeften en je welzijn. Bij overconsumptie worden er overmatige aankopen gedaan omdat er een constante drang is naar meer, er wordt veel weggegooid omdat er teveel spullen worden verzameld en er kunnen financiële problemen ontstaan omdat er teveel geld wordt uitgegeven. Dit komt je eigen mentale gezondheid en ook het milieu niet ten goede.

Veel spullen

Overconsumptie richt zich vooral op het hebben van veel spullen, wat meestal alleen zorgt voor een kortdurend geluk. Als je iets nieuws hebt gekocht voel je je vaak even blij, maar zodra je gewend bent aan het nieuwe item verdwijnt dit gevoel weer snel waardoor je verlangen naar iets nieuws kopen weer wordt aangewakkerd. Dit draagt niet bij aan een gevoel van voldoening en een gelukkig leven.

Reclame en (social) media

Ondanks dat reclames en (social) media ons anders willen laten geloven, maakt overconsumptie mensen niet gelukkig. Reclames willen ons laten geloven dat het item dat wordt aangeprezen je leven positief zal veranderen. In de meeste gevallen is dit echter niet het geval. Bedrijven en reclames spelen in op je psychologie en emotionele gevoelens om je over te halen het item te kopen zodat zij geld verdienen.

Daarnaast wordt er op social media veel vergeleken op basis van uiterlijk en bezittingen. Dit kan leiden tot een ontevreden gevoel en de drang om bepaalde items ook te bezitten omdat je denkt dat je leven met dit item net zo wordt als van de influencer. Zo blijf je in de meer meer meer spiraal hangen.

Wat maakt wel gelukkig?

Ondanks dat het leuk is om af en toe iets nieuws te kopen en dit kan bijdragen aan een blij gevoel, is het niet goed voor je eigen mentale gezondheid, voor de mensen naast je en de wereld om je heen om altijd meer meer meer te willen.

Je geluksgevoel wordt vooral positief beïnvloed door níet-materiële dingen zoals kunnen voorzien in je basisbehoeften en een beetje meer, je relaties met dierbaren, je gezondheid, plezier hebben in je leven en voldoening vinden in een passie of activiteit.

Het is daarom beter om leren tevreden te zijn met minder en met wat je al hebt en na te denken over wat echt belangrijk is voor jou in je leven. Als je namelijk niet tevreden bent met jezelf of je leven, zul je altijd verlangen naar meer om de leegte te vullen met materiële dingen.

tijd doorbrengen met dierbaren en minder willen maakt gelukkig, niet overconsumptie
Beeld: Freepik (lookstudio)

Zo leer je gelukkig te zijn met minder

1. Verander je mindset

Door je mindset te veranderen over het verlangen naar spullen kun je prioriteit geven aan wat echt belangrijk is en genieten van de juiste dingen die je gelukkig maken. Als je steeds meer wilt zul je namelijk nooit tevreden zijn, iets waar veel mensen mee worstelen en ik zelf ook in het verleden ervaring mee heb gehad. Probeer er achter te komen waarom je niet tevreden bent en wat jou triggert om altijd meer te willen.

Verander je manier van denken van ‘willen’ naar ‘nodig hebben’. Denk bewuster na over je aankopen en overweeg de noodzaak van het item. Schat de kans in hoe vaak je het item gaat gebruiken, hoeveel meerwaarde het geeft aan je leven en welzijn, hoeveel plezier je er van zult hebben en of je het echt nodig hebt om je gelukkig te voelen. Laat het idee los dat je altijd het nieuwste, beste en mooiste in je bezit moet hebben.

Leestip: Nooit meer een miskoop | 7 moderegels om bewuster te shoppen

Je kan je mindset ook veranderen door te beginnen met te waarderen wat je al hebt in plaats van te verlangen naar iets nieuws. Denk na over de dingen waar je dankbaar voor bent, zoals je familie, gezondheid, een passie en de kleine geluksmomenten in het leven. Door je te richten op wat je al hebt, begin je te beseffen dat je niet altijd meer nodig hebt om gelukkig te zijn.

Een andere manier om je mindset te veranderen is door te focussen op ervaringen in plaats van materiële bezittingen. Ervaringen zoals tijd doorbrengen met dierbaren, nieuwe dingen leren, of genieten van de natuur kunnen langdurige voldoening brengen zonder dat je steeds nieuwe spullen hoeft te kopen. Deze kleine veranderingen in denken zullen geleidelijk je minset veranderen waarin je meer tevreden bent met minder en meer zult genieten van het leven.

2. Bepaal wat voor jou het belangrijkste is

Door te bepalen wat voor jou belangrijk is in jouw leven, kun je je minder laten beïnvloeden door materiële bezittingen. Voor de meeste mensen zijn de basis elementen het belangrijkste in het leven, zoals een huis, eten en drinken, liefde, ervaringen en een bevredigende activiteit waar je passie ligt en die je voldoening geeft. Dit laatste hoeft niet je werk te zijn, dit kan ook in de privésfeer zijn zoals een hobby, je gezin of vrijwilligerswerk.

Maak een lijstje van de elementen die je echt gelukkig maken en die voor jou bijdragen aan een betekenisvol leven. Als je deze elementen als uitgangspunt neemt dan neemt je stress af, vind je rust in jezelf en zul je je op de lange termijn veel gelukkiger en tevreden voelen.

Wat ook helpt is je te realiseren dat niet alle spullen even belangrijk zijn. Kijk naar je bezittingen en vraag jezelf af welke echt noodzakelijk zijn voor je geluk en welke misschien overbodig zijn. Richt je op de spullen die je echt waardeert en die in lijn liggen met je waarden. Door je te focussen op wat voor jou het belangrijkste is, is het gemakkelijker om bewuste keuzes te maken en een mindset te ontwikkelen waarin je minder wilt en tevreden bent met wat je al hebt.

3. Beoefen dankbaarheid

Door dankbaarheid te beoefenen, kun je de focus verleggen van wat ontbreekt en meer willen naar wat al aanwezig is. Neem regelmatig de tijd om stil te staan bij de goede dingen in je leven, zoals je familie, vrienden, je gezondheid, positieve ervaringen en je bezittingen die waardevol zijn en je leven makkelijker maken.

Probeer elke dag vijf dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent, ook al lijken ze misschien klein. Dit kan bijdragen aan een gevoel van tevredenheid. Naarmate je je hier meer bewust van wordt, zul je merken dat het makkelijker is om tevreden te zijn met wat je al hebt en zul je meer dankbaarheid ontwikkelen.

Leestip: Tevreden zijn is het nieuwe gelukkig | 5 tips om vaker tevreden te zijn

Daarnaast kun je mindfulness beoefenen om meer in het moment te leven en te waarderen wat er nu is in plaats van naar meer te streven. Dit kan je helpen je meer bewust te worden van je behoeften en je verlangens.

Probeer meer te genieten van eenvoudige dingen en dagelijkse momenten zoals een mooie zonsondergang, vogeltjes die fluiten, een glimlach van een geliefde, luisteren naar je favoriete muziek of het drinken van een kopje thee tijdens een rustmoment. Door je hierop te concentreren, ontdek je dat geluk niet hoeft af te hangen van meer spullen.

4. Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Door te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen en gewoon jezelf te zijn, kun je ook stoppen met meer te willen. In plaats van je te richten op wat anderen hebben of hoe ze eruit zien, kun je je beter richten op je eigen leven en wat jou gelukkig maakt. Besef je dat iedereen anders is en verschillende omstandigheden meemaakt. Richt je op je eigen leven, je persoonlijke groei en de elementen in het leven die voor jou belangrijk zijn.

De plek waar de meeste mensen zichzelf vergelijken met anderen is social media. De content op deze platvormen zijn vaak alleen de hoogtepunten van iemand zijn leven, dit kan tot onrealistische vergelijkingen leiden en je de impuls geven om steeds meer te willen. Door je tijd op social media te verminderen en je te richten op je eigen leven kun je stoppen met meer te willen en te waarderen wat je al hebt.

5. Omarm minimalisme

Door minimalisme te omarmen kun je je concentreren op de dingen die waarde toevoegen aan je leven en de rest loslaten. Minimalisme gaat niet alleen over een leeg huis met witte muren en zonder meubels, het gaat over het creëren van meer ruimte voor de dingen die voor jou het belangrijkst zijn.

Met minimalisme kun je materiële bezittingen bewust verminderen. Een rommelig huis ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit, het kan ook zorgen voor stress en een overweldigd en angstig gevoel. Je huis zou een plek moeten zijn waar je kan ontspannen en waar je je op je gemak voelt. Niet een plek waar je stress van krijgt. Overweeg dus om je levensruimtes te declutteren en alleen de dingen te behouden die je echt nodig hebt en waar je waarde aan hecht.

Leestip: 3 redenen waarom een minimalistische leefstijl je gelukkiger maakt

Bij minimalisme hoort ook bewust consumeren. Voordat je iets nieuws koopt, vraag je af of je het echt nodig hebt, of het een doel vervult en of het past bij je waarden en behoeften. Neem controle over je impulsaankopen, denk even na over een aankoop. Soms kun je spullen ook gewoon mooi vinden en waarderen zonder ze zelf te bezitten.

In plaats van het verzamelen van materiële bezittingen, investeer liever in ervaringen zoals tijd doorbrengen met dierbaren, het aanleren van nieuwe vaardigheden of nieuwe plekken ontdekken. Deze elementen kunnen een diepere voldoening bieden dan het bezitten van steeds meer spullen.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: atozenlife.com, Youtube: Timothy Ward, Ronald L. Banks
Beeld: lookstudio Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.