Gezonder leven is voor iedereen haalbaar. Vaak is één van de goede voornemens van veel mensen ‘afvallen’. Maar slank zijn zou niet de enige reden mogen zijn om een gezonder leven te leiden. Eerder schreef ik al dat je goede voornemens beter kunt veranderen in goede gewoontes.

Goede gewoontes zijn namelijk de basis voor een gezond en gelukkig leven. De goede en gezonde gewoontes beschreven in dit artikel klinken waarschijnlijk erg logisch voor je, maar er zit verschil in weten welke gewoontes goed voor je zijn en het daadwerkelijk uitvoeren van deze gewoontes. In dit artikel vertel ik je hoe je écht kan starten met gezonder leven zodat je dit de rest van je leven kan vasthouden.

Voordelen van een gezondere leefstijl

Een gezonde leefstijl draag bij aan een gezond lichaam. Een gezond lichaam is het grootste goed in het leven, beschouw je lichaam als je tempel. Door gezond met je lichaam en geest om te gaan, kun je langer fit blijven en help je de kans op (chronische) ziekten te verkleinen, want ‘voorkomen is beter dan genezen’.

‘Een gezond mens heeft 1000 wensen,
een ziek mens maar 1… beter worden’

tegelspreuken.nl

Starten met gezonder leven

Gezonder leven is goed zorgen voor je lichaam en geest, dat is de basis. Een gezonde leefstijl begint bij voeding, beweging en ontspanning. Je kan al gezonder leven door te kiezen voor gezonde(re) voeding, te stoppen met roken, te matigen met alcohol, regelmatig te bewegen en voldoende te ontspannen. Dit klinkt misschien logisch en makkelijk, maar toch hebben veel mensen moeite deze leefstijl zich eigen te maken door bijvoorbeeld ingesleten gewoontes, door een zittend beroep of door een (chronische) ziekte.

Gezonde gewoontes je eigen maken heb je zelf in de hand, de keuzes die je elke dag maakt dragen bij aan je algehele gezondheid. Stel jezelf kleine haalbare doelen op, bouw het gezonder leven op en geef het de tijd om deze nieuwe gewoontes aan te leren. Zo heb je meer kans van slagen. Een gewoonte veranderen of aanleren duurt gemiddeld 66 dagen, maar soms ook veel langer. Herhaling is key bij het aanleren van nieuwe goede gewoontes. En af en toe terugvallen is niet erg, als je het vervolgens weer oppakt waar je gebleven was. Hieronder vertel ik je de belangrijkste gewoontes voor een gezonder leven.

Gezonde leefstijl tips

1. Voeding

Ga niet op een specifiek dieet maar houd gezonde eetgewoonten aan die je vol kunt houden, de rest van je leven. Een dieet geeft vaak alleen korte termijn resultaten wat een jo-jo effect teweeg kan brengen. Vaak staat een dieet ook niet voor gezond. Zorg dat je een positieve relatie krijgt met voeding, zie voeding als de brandstof die je lichaam nodig heeft om te overleven. Als je een gezonde relatie krijgt met goede voeding zul je vanzelf op een gezonde en natuurlijke wijze afvallen tot een gewicht dat bij jou past zonder er extra veel moeite voor te hoeven doen.

Starten met gezonder leven | #3 logische tips

Groente en fruit
Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte voeding zoals groente en fruit. Laat deze voeding de basis zijn van je eetpatroon. Groente en fruit bevatten namelijk vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten, dit zijn de stoffen die je lichaam dagelijks nodig heeft om goed te kunnen functioneren en om ziekten te voorkomen. Het voedingscentrum adviseert 250gr groente en 2 stuks fruit per dag. Het leuke aan groente is echter, dat je er nooit teveel van kunt eten. Probeer groente aan meerdere maaltijden toe te voegen, zoals je lunch, diner maar ook als tussendoortje.

Koolhydraten, vetten en eiwitten
Deze voedingsmiddelen en voedingsstoffen zijn niet de vijand, als je tenminste de goede keuzes hierin maakt. Kies bij koolhydraten altijd voor ongeraffineerde hele graanproducten, deze vind je in volkoren brood, volkoren crackers, havermout, zilvervlies rijst en volkoren pasta.

Wees ook niet bang voor goede onverzadigde (omega 3) vetten, deze zijn essentieel als brandstof voor je lichaam, spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten en heeft daarnaast nog tal van andere gezondheidsvoordelen. Goede vetten zit bijvoorbeeld in vette vis zoals zalm, makreel en haring. Daarnaast zit het o.a. in peulvruchten, ongebrande noten, avocado en olijfolie.

Eiwitten zijn net als koolhydraten en vetten belangrijk voor het lichaam, ze bevatten een belangrijke bouwstof waar het lichaam niet zonder kan. Goede eiwitten vind je o.a. in kip, kalkoen, varkenshaas, vis, ei, soja, pindakaas en Griekse yoghurt.

Drinken
Drink bij voorkeur elke dag water, dit is de gezondste keuze. Je lichaam bestaat voor zo’n 70% uit water, het is daarom essentieel water te drinken voor een gezond lichaam. Zet een duurzame waterfles naast je op tafel zodat je precies kan zien hoeveel je gedronken hebt, houdt ongeveer 1,5 liter per dag aan.

Als je moet wennen aan de smaak van water of als je deze smaak saai vindt, voeg dan wat vers fruit, munt, komkommer of citroen toe aan je water. Je kan water ook drinken in de vorm van thee; groene- of gember thee zijn dan de gezondste opties. Door gezoete drankjes te verbannen krijg je veel minder calorieën en slechte suikers binnen. Wees verder matig met alcohol, dit is namelijk een dikmaker en daarnaast erg ongezond voor je organen.

Tussendoortjes
Heb je tussendoor zin in iets, dan kunnen gezonde tussendoortjes je helpen niet teveel te snoepen of te snacken. Een gezond tussendoortje kan onderdeel zijn van je maaltijd; zoals groente met dip, bijvoorbeeld wortel of komkommer met hummus. Daarnaast zijn fruit, gedroogde vruchten, dadel- of vijgenbrood, volkoren knäckebröd met kaas, cherrytomaatjes, Griekse yoghurt met muesli en honing, handjevol ongebrande noten of pure chocolade een goede optie.

Gevarieerd
Gezond eten is ook gevarieerd eten. Eet zoveel mogelijk verschillende voeding zodat je lichaam alles binnen krijgt wat het nodig heeft. De schijf van 5 van het voedingscentrum kan je hier eventueel bij helpen. Gevarieerd eten betekent ook af en toe iets lekkers eten. Je lichaam heeft niet alleen gezonde voeding nodig om te overleven en fit te blijven, genieten van lekker eten is net zo belangrijk! Ontzeg je daarom niet meteen alles, gun jezelf zo nu en dan wat lekkers zodat je deze leefstijl ook écht kan volhouden. Houd daarom de 80/20 regel aan, 80% gezond eten en 20% jezelf iets lekkers gunnen.

2. Beweging

Bij een gezonder leven hoort ook voldoende beweging. Pas op met langdurig stilzitten, dit is slecht voor je gezondheid. Als je voldoende beweegt voel je je fitter en verklein je zo de kans op overgewicht en (chronische) ziekten.

Starten met gezonder leven | #3 logische tips

Bouw het rustig op
Ben je het niet gewend om veel te bewegen, bouw het dan rustig op. Begin met 10 minuten per dag en breid het langzaam uit naar ongeveer 30 minuten per dag matig/intensief bewegen. Vergeet een warming up en cooling down niet voordat je intensief gaat bewegen om zo de kans op spierpijn te verkleinen. Spierpijn is in het begin normaal en niet erg, het zal gaandeweg beter worden.

Activiteit
Kies een activiteit uit die jij leuk vindt om te doen en wat bij je (dagelijkse leven) past, zo is het makkelijker vol te houden. Kies bijvoorbeeld voor wandelen, fietsen, hardlopen, zwemmen, dansen of yogaoefeningen. Vaak is wandelen, hardlopen of fietsen het beste vol te houden omdat je niet afhankelijk bent van een sportschool en je het op je eigen moment kan uitoefenen. Wandelen is een geweldige activiteit die veel voordelen heeft en nauwelijks moeite kost. Wandel bijvoorbeeld voor- of na je lunch een half uurtje in je directe omgeving.

Dagelijks leven
Maak er daarnaast een gewoonte van in het dagelijks leven vaker te bewegen. Pak vaker de fiets in plaats van de auto, parkeer je auto iets verder weg, neem de trap in plaats van de lift en kies ervoor vaker staand te werken dan te zitten. Heb je een zittend beroep, zorg er dan voor dat je elk uur even opstaat, loop een rondje, ga naar de wc of zet een kop thee. Om je aan te moedigen kun je ervoor kiezen je stappen te tellen met een stappenteller of via een app. Zo krijg je inzicht in hoeveel je beweegt, 8.000 stappen per dag is een goede richtlijn.

Extreem sporten
Begin niet meteen met extreem sporten als je dit niet gewend bent. Dit belast namelijk je immuunsysteem en is simpelweg voor de meeste mensen niet vol te houden waardoor je weer in oude gewoontes terugvalt. Doe dit alleen als je lichaam gewend is intensief te bewegen en als je weet hoe je je lichaam het beste kan ondersteunen en voeden bij extreem sporten.

3. Psyche

Breng je lichaam en psyche in evenwicht. Een van de belangrijkste elementen van een gezondere leefstijl is ook genieten van het leven en wat het je te bieden heeft. Een goed zelfbeeld, rust en ontspanning is super gezond en daarom net zo belangrijk als gezond eten en bewegen.

Starten met gezonder leven | #3 logische tips

Zelfbeeld
Zorg in de eerste plaats voor een gezond en positief zelfbeeld, heb jezelf lief! Dit is ontzettend belangrijk om je mentaal goed en positief te voelen. Zelfliefde is echt de basis voor een gezond en gelukkig leven. Als het in je hoofd niet goed zit, vertaalt dit zich ook naar de buitenkant. Benoem wat je mooi en goed vindt aan jezelf, herhaal dit dagelijks en wees trots op jezelf als je iets bereikt hebt, hoe klein dit ook mag zijn. Stel niet te hoge eisen aan jezelf, go with the flow. Volhouden is namelijk beter dan een snel resultaat.

Stress
Verban zoveel mogelijk stress in je leven, onderschat dit niet! Een beetje spanning is niet erg en kan zelfs gezond zijn, maar langdurige blootstelling aan spanning en stress is ongezond voor je lichaam en geest. Het kan leiden tot vermoeidheid, overspannenheid, een burn-out of depressie en een verhoogde kans op (chronische) ziektes zoals hart- en vaatziekten en overgewicht. Verlaag stress door tevreden te zijn met jezelf en je leven. Lach, ontspan, geniet, leer nee te zeggen en maak je niet druk om wat anderen van je vinden.

Ontspan
Ontspanning, rust en mindfulness zijn onmisbare elementen is een gezonde leefstijl. Alleen maar ‘aan’ staan en doorgaan zonder even stil te staan en niets te hoeven is net zo ongezond als slecht eten en stilzitten. Ontspanning en rust kun je ervaren door een hobby uit te oefenen waar je je creativiteit in kwijt kan, door voldoende te slapen, door even helemaal niets doen maar ook door er juist op uit te gaan om leuke dingen te ondernemen. Doe waar jij blij van wordt, waar je van kan ontspannen, lachen en genieten!

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: thuisarts.nl, voedingscentrum.nl, actify.nl


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.