Een kast vol met kleding maar nooit iets om aan te trekken. Voor veel vrouwen is dit helaas herkenbaar. Een miskoop is een item dat ongedragen in de kast blijft hangen. Vaak gaat het om items die niet goed passen of waar je je niet comfortabel in voelt. In dit artikel beschrijf ik 7 moderegels die jou helpen om bewuster te shoppen en er tevens stijlvol uit te zien. Als je deze moderegels in acht neemt, zul je merken dat je veel minder miskopen doet.

Moderegel 1. Shop mindful als een minimalist

Dit is niet persé een moderegel maar wel een belangrijke regel om toekomstige miskopen te voorkomen: leer mindful te shoppen als een minimalist. Koop kledingstukken heel bewust en alleen als je het echt nodig heb. Zoals voor een belangrijke dag, omdat een kledingstuk niet meer past of kapot is gegaan of omdat je graag een nieuw type item aan je garderobe wil toevoegen.

Stop met shoppen als hobby en vrijetijdsbesteding. Vaak shoppen we onbewust of uit emotie omdat je misschien een slechte dag hebt gehad of als je juist een heel goed humeur hebt en jezelf wil belonen met iets nieuws. Dit resulteert in een tijdelijk geluksmomentje, maar de kans is erg groot dat je thuiskomt met een miskoop.

Als je merkt dat een item binnenkort aan vervanging toe is, ga dan alvast rondkijken naar het perfecte nieuwe item. Heb geduld en neem er de tijd voor. Denk altijd eerst even na voordat je tot aankoop over gaat, minstens 24 uur maar liever nog iets langer om te kijken of je het item dan nog steeds wilt hebben.

Neem geen genoegen met minder maar zoek net zo lang naar het perfecte item tot je het gevonden hebt. Zo zorg je ervoor dat je het item ook op de lange termijn zal blijven dragen, wat niet alleen beter is voor je portemonnee maar ook voor het milieu.

Moderegel 2. Negeer de sales

Laat je niet verleiden tot (tijdelijke) sales en koopjes scoren. Doordat een kledingstuk afgeprijsd is ben je eerder geneigd het item te kopen, ook als het niet flatterend is voor jouw lichaam. Uiteindelijk is de kans groot dat dit item achterin je kast beland en je het nooit zal dragen.

Bespaar je geld en geef het alleen uit aan kledingstukken die het geld waard zijn en waar je echt blij van wordt. Een goede vuistregel bij sale is: zou je het item ook voor de volle prijs kopen? Indien je hier ja op kan antwoorden is de kans groter dat het geen miskoop zal zijn, en vice versa.

Moderegel 3. Kies de juiste pasvorm

Kies altijd voor kleding met een goede pasvorm dat perfect om jouw lichaam past, de maat is echt niet belangrijk! Kleding kan natuurlijk heel mooi op een model of paspop lijken, als het item jou niet staat dan hoort het niet bij jou. Het kan zijn dat het kledingstuk bij jou te wijd, te strak, te lang of te kort zit, ieders lichaamstype is anders.

Het kan ook heel goed zijn dat het item jouw kleur niet is. Iedereen heeft namelijk een bepaalde ondertoon (warm, neutraal of koel) waardoor sommige kleuren je niet staan. Kledingstukken waarvan de kleur én de pasvorm perfect bij jou passen, zullen comfortabel zitten en je lichaam flatteren. Dit zijn de kledingstukken waarvan je zeker weet dat je ze zal dragen.

vrouwen in verschillende lichaamsvormen

Moderegel 4. Kwaliteit over kwantiteit

Als je iets nieuws koopt let dan niet alleen op de pasvorm maar ook zeker op de kwaliteit van het gebruikte materiaal. Als het even kan koop je zo min mogelijk synthetische stoffen zoals polyester maar investeer je juist in materialen als katoen, bamboe, EcoVero en kasjmier. Deze stoffen gaan veel langer mee, dragen fijner en staan stijlvoller.

Probeer daarnaast minder items voor meer geld te kopen. Koop voor hetzelfde geld waar je normaal drie shirts voor krijgt, nu maar één mooi shirt van een duurzamer materiaal. Dit lijkt misschien gek, maar dit ene item van betere kwaliteit zal over het algemeen veel langer meegaan dan de drie goedkopere shirts waardoor je er veel langer plezier aan zult beleven. Zo wordt de kans op een miskoop veel kleiner.

Moderegel 5. Tijdloze basis items

Een goede garderobe bestaat voornamelijk uit tijdloze basis items. Focus je bij het kopen van kleding liever op deze basis items dan items die erg onderhevig zijn aan trends. Trends zijn namelijk gemaakt om tijdelijk te zijn waardoor kleding na een bepaalde periode ‘uit de mode raakt’. De kans is groot dat je deze trendy items daarna niet meer gaat dragen en je daardoor weer nieuwe items wil kopen. Kies daarom voornamelijk voor tijdloze kledingstukken en focus je op je eigen style in plaats van trends zodat de kans veel groter is dat je lang plezier van je kleding zult hebben.

Leestip: Hoe start je met een goede basisgarderobe?

beige trenchcoat
Beige trenchcoat
denim jeans
Denim jeans
witte blouse
Witte blouse

Tijdloze basis items zijn kledingstukken met een tijdloos design en neutrale kleuren en prints. Denk bijvoorbeeld aan witte sneakers, zwarte boots, een gestreepte top, een zwarte blazer, een blauwe jeans, een witte blouse, een beige trenchcoat, een zwarte jurk ‘the little black dress’, een spijkerjas en een bruine trui. De kleuren zwart, wit, grijs, beige, bruin en denim zijn echte basis kleuren. Daarnaast zijn de streep, de stip, de ruit, bloemen of de panter print tijdloze dessins.

Zelf draag ik het liefste vrijwel alleen maar tijdloze kleding, bovengenoemde items, kleuren en prints vind je dan ook voornamelijk terug in mijn eigen garderobe. Deze kledingstukken kan ik makkelijk combineren en zijn geschikt voor vele gelegenheden. Mijn eigen favoriete tijdloze outfit bestaat uit een witte katoenen blouse van LASCANA, een lichte straight denim jeans van ONLY, witte sneakers van Ted Baker en een bruine riem van Tommy Hilfiger. Deze outfit is nu stijlvol, en is dat over vijf of tien jaar nog steeds!

Moderegel 6. Combineren kun je leren

Voordat je een nieuw kledingstuk aanschaft, bedenk dan of je dit item kan combineren met al bestaande kledingstukken uit je garderobe. Als je garderobe voornamelijk uit goede basis items bestaat is de kans groot dat je een nieuw kledingstuk makkelijk met je bestaande garderobe kan stylen. Door het leren combineren van nieuwe en bestaande items, wordt het eenvoudig een stijlvolle outfit samen te stellen zodat nieuwe items geen miskopen hoeven te worden.

Leer combineren: Draag je een strakke broek of rok, zorg dan dat je er een ruimer vallende top op draagt. Visa versa werkt dit ook. Wijd en smal gecombineerd is het meest flatterend voor je lichaam. Denk ook aan het combineren van verschillende printen/kleuren en stijlen. Draag eens een neutrale shirt met een gekleurde broek of combineer een zwart/wit gestreepte t-shirt eens met een gebloemde rok.

Moderegel 7. Kies kleding waar je je comfortabel in voelt

Door kleding te dragen waar je je prettig en comfortabel in voelt, straal je direct meer zelfvertrouwen uit. Je goed voelen in je kleding is natuurlijk het allerbelangrijkste, zo zal je je nieuwe kledingstukken ook daadwerkelijk gaan dragen. Om je comfortabeler in je kleding te voelen, kies je kleuren en pasvormen die goed bij jou passen en waar je je prettig in voelt.

Om je comfortabel in je kleding te voelen kun je de lichaamsdelen waar je trots op bent gaan accentueren. Draag bijvoorbeeld een V-hals top om je hals en decolleté te benadrukken. Accentueer je smalle taille door middel van een wikkeljurk die onder je borsten strak zit en in een A-lijn uitloopt. Of draag een strakke skinny jeans om je lange slanke benen te benadrukken. Daarnaast kun je de lichaamsdelen waar je minder trots op bent juist camoufleren en bedekken met kleding en donkere kleuren. Maar nog beter is je lichaam te accepteren, gewoon zoals ze is door middel van body positivity.


Disclaimer *


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.