Een minimalistische leefstijl draagt bij aan tevredenheid en een gelukkiger leven. Minimalisme wordt steeds populairder, meer en meer mensen beginnen de voordelen van minimalisme in te zien. Door je beter te kunnen focussen op wat voor jou echt belangrijk is, wordt je leven meer betekenisvol. In dit artikel vertel ik je wat minimalisme is, waar haar kracht ligt en waarom een minimalistische leefstijl je gelukkiger maakt.

Wat is minimalisme

Minimalisme begint bij een ‘Less is More’ mindset. Bij een minimalistische leefstijl draait alles om doelbewust te leven met alleen de dingen die voor jou van waarde zijn en waar het bezit van veel spullen minder betekenis voor je heeft. Je bezit alleen de spullen die je daadwerkelijk gebruikt en waar je blij van wordt, al het andere is overbodig en leidt alleen maar af. Dit zorgt voor minder overbodige bezittingen, minder ontevredenheid en daardoor minder stress. En juist meer rust in je hoofd, meer voldoening, meer vrijheid en een gelukkiger leven.

Minimalisme helpt je te kunnen focussen op hetgeen wat belangrijk is voor jou in jouw leven, zodat je meer geluk, voldoening en tevredenheid zult ervaren.

We leven namelijk al járen in een consumptiemaatschappij waarbij alles draait om consumeren oftewel het kopen van veel spullen waarvan we denken dat we er gelukkiger van worden. Van jong af aan wordt ons dit al aangeleerd door onder andere reclames, psychologische marketing en sociale druk.

Elke dag word je beïnvloed om spullen te kopen waarvan wordt belooft dat ze je leven zullen verrijken en je succesvoller zullen maken. Het gaat echter voornamelijk om overbodige spullen zonder betekenis die je helemaal niet nodig hebt. Consumeren van spullen die je niet nodig hebt staat niet alleen je eigen geluksgevoel in de weg, het schaadt ook de aarde en het milieu.

Minimalisme wordt nog wel eens verward met design en de inrichting van een huis. Dit draagt wel bij aan minimalisme maar is niet de essentie van de leefstijl. Minimalisme is namelijk onderdeel van een simpeler leven en een leefstijl die je in zijn geheel kunt uitoefenen. Het stopt dus niet als je je huis minimalistisch hebt ingericht en een paar kasten hebt opgeruimd. Een minimalistische leefstijl is een mindset die in alle aspecten van je leven kan doorsijpelen.

Leestip: Meer geluk, rust en plezier ervaren? 6 tips naar een simpel leven

Waarom worden we ongelukkig van veel spullen

Door je in minimalisme te verdiepen kom je tot de ontdekking dat steeds meer en meer willen je niet gelukkiger maakt. Integendeel. Met een materialistische mindset waarbij je steeds naar meer spullen verlangt, zul je je gestresst en ontevreden voelen. Het moet steeds nieuwer, beter en groter om je voor even weer gelukkig te voelen. Hiervoor moeten we vaak veel werken in een stressvolle baan, want deze spullen zijn vaak ook nog eens erg duur.

Maar deze extra spullen kunnen je eigenlijk nooit écht gelukkig maken. Het is een oppervlakkig geluksgevoel want ben je eenmaal gewend aan je aankoop, dan zul je weer verlangen naar nieuwe(re) spullen om dit geluksgevoel te voeden. Verder wordt onze succes en status vaak verbonden aan de hoeveelheid bezittingen die we hebben, daarom blijven we consumeren om bij te blijven. Dit alles is onderdeel van kapitalisme, consumeren voor het streven naar succes ten koste van alles.

Als je begint met minimalisme, dan kom je tot de ontdekking dat je zonder veel bezittingen en een simpeler leven je veel gelukkiger voelt. Minimalisten koppelen zich los van het kapitalistische systeem en streven juist naar een leefstijl waarbij echte geluk, blijheid en tevredenheid voorop staat. En waarbij het niet meer draait om veel bezittingen maar juist om mensen, ervaringen, de natuur en een duurzamere manier van leven.

De kracht van minimalisme

Doordat je met een minimalistische leefstijl vrijwel alleen nog spullen bezit die je daadwerkelijk gebruikt en waar je blij van wordt ontstaat er meer ruimte in huis. Hierdoor neemt opruimen en schoonmaken minder tijd in beslag. De ruimte in huis straalt meer rust uit wat meer rust in je hoofd brengt. Je portemonnee zal gevuld blijven want je geeft je zuurverdiende centjes niet meer uit aan onnodige spullen en het onderhouden ervan.

En doordat je meer rust in je huis en je hoofd hebt is er ruimte en vrijheid om te doen waar je écht gelukkig van wordt. Zoals aandacht geven aan de mensen om je heen, een hobby uitoefenen waar je veel voldoening uit haalt, alles ontdekken wat de natuur te bieden heeft en dingen ondernemen waar je mooie herinneringen aan overhoudt.

De kracht van een minimalistische leefstijl zit hem in tevreden zijn met minder. Je huis vullen met minder spullen, minder druk maken om wat de buurvrouw beter heeft, minder stress ervaren en minder geld uitgeven. Maar het zit hem ook in ‘meer’. Meer tijd hebben om leuke dingen te ondernemen, meer geld overhouden, meer vrijheid en rust ervaren want je spullen nemen geen bezit meer van je. Door tevreden te zijn met wat je hebt en minder te verlangen naar bezittingen, zul je merken dat je geest tot rust komt wat je geluksgevoel zal verhogen.

3 redenen waarom een minimalistische leefstijl gelukkig maakt

In een minimalistische leefstijl zijn de spullen in je leven geen leidend onderwerp meer. Door het verwijderen van bezittingen die we niet nodig hebben, is er ruimte om jezelf beter te leren kennen en jezelf te ontplooien in kennis en kunde. Wat vind jij leuk, wat vind je belangrijk en waar haal je voldoening uit. Deze onderwerpen dragen bij aan een gelukkig leven.

1. | Door minder te consumeren heb je meer tijd, meer geld en meer energie over om te spenderen aan wat echt belangrijk is.

2.| Door bezittingen niet meer voorop te stellen ervaar je minder stress, meer innerlijke rust en meer voldoening.

3. | Je leven wordt betekenisvoller omdat je meer aandacht hebt voor zaken die er echt toe doen waardoor je meer geniet van wat het leven je te bieden heeft.

The Minimalists

Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus van The Minimalists zijn twee mannen die minimalisme zo’n 10 jaar geleden op de kaart hebben gezet door middel van hun blog. Mede door hun visie en moraal ben ik de afgelopen jaren minimalisme enorm gaan waarderen en ben ik het langzaamaan steeds meer in mijn eigen leven aan het toepassen.

In de voorgaande jaren was ik namelijk zelf ook een enorme spullen hoarder, mede doordat ik ongelukkig was in mijn toenmalige diverse kantoorbanen. Ben je nieuwsgierig geworden hoe je zelf met minimalisme aan de slag kunt gaan? Dan kan ik je hun Youtube kanaal en vele andere media van harte aanbevelen.

Meer lezen over dit onderwerp


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.