Een mooie huid die straalt, wie wil dat nu niet? Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend maar gelukkig kun je hier wel zelf iets aan doen. Onze huid is vaak een weerspiegeling van onze algehele gezondheid, wat je in je lichaam stopt zie je terug aan de buitenkant. Er wordt niet voor niks gezegd ‘een mooie huid komt van binnenuit’. Voor een mooie huid moet je dus beginnen met gezonde voeding.

Een mooie huid krijg je niet alleen van de juiste voedingsmiddelen, eigenlijk is een gezonde huid afhankelijk van een aantal factoren. Een algehele gezonde levensstijl is noodzakelijk voor een mooie huid: goede voeding, beweging, ontspanning, weinig stress, voldoende slaap en de juiste huidverzorging zullen hier allen aan bijdragen. In het artikel van vandaag richt ik mij op de juiste voeding voor een mooie, stralende en gezonde huid.

5 tips voor een gezonde en mooie huid van binnenuit

Je kan je huid enorm helpen te verbeteren door elke dag goede voedingsstoffen tot je te nemen. Met alleen de juiste serums en crèmes smeren kom je er helaas niet. Matig je alcohol en suiker inname, stop met roken en begin met gezonde keuzes te maken. Ik vertel je 5 tips die van binnenuit bijdragen aan een gezonde en mooie huid.

1. | Drink voldoende water

Water drinken heeft een gunstig effect op ons lichaam en de huid. Ons lichaam bestaat namelijk voor zo’n 65% uit water en heeft zo’n anderhalf tot twee liter water (zo’n 8 glazen) per dag nodig om goed te kunnen functioneren. Het is een fabel dat je een droge of vochtarme huid kunt wegdrinken door veel water te drinken. Maar als je te weinig water drinkt kun je dit weldegelijk terugzien in de huid. Er vormt zich dan een gebrek aan elasticiteit waardoor je huid slapper wordt en er droogterimpeltjes kunnen ontstaan.

Kies het liefst voor puur water of thee in plaats van frisdranken. Deze gesuikerde drankjes hebben namelijk ook invloed op de huid in de vorm van puistjes en rimpels. Maar niet alleen dat. Water zorgt voor een betere spijsvertering wat ook weer invloed heeft op je huid. Er zijn namelijk steeds meer aanwijzingen dat huidklachten een relatie hebben met de werking van de darmen.

Gezonde keuzes zijn een gewone glas water, gember thee of groene thee. Vind je gewoon water niet zo lekker? Voeg dan eens een blaadje munt, komkommer of sinaasappel toe aan je water. Maak het de avond van te voren en zet het in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Leestip: Gemberthee en de gezonde werking op je lichaam

2. | Eet de regenboog aan groenten en fruit

Onze voeding is de basis van een goede gezondheid. Het voedsel dat je binnenkrijgt heeft direct een impact op je huid, vooral naarmate we ouder worden. Felgekleurde groenten en fruit kunnen van binnenuit wonderen voor je doen. Deze voedingsmiddelen zitten namelijk boordevol koolhydraten, eiwitten, vetzuren, mineralen, antioxidanten, vitaminen en spoorelementen die huidveroudering tegengaan. Hoe meer kleur je eet en variatie je in je dieet aanbrengt, hoe beter dit voor je huid en algehele gezondheid is.

10 powerfoods voor een mooie huid
Groene bladgroenten, broccoli, boerenkool, citrusvruchten, zoete aardappel, paprika’s, komkommer, tomaten, wortelen en bosbessen.

3. | Gezonde vetten zijn belangrijk

Vaak wordt gedacht dat vetten slecht zijn voor je gewicht en lichaam. Dit klopt voor de zogenaamde ‘slechte’ verzadigde vetten die je terugvindt in bewerkt voedsel zoals zoute snacks, koekjes en taart bijvoorbeeld. Maar ‘goede’ onverzadigde vetten hebben wij nodig voor een goed werkend lichaam. Deze goede vetten zijn daarnaast ook goed voor de huid. Ze hydrateren, houden de huid soepel en beschermen van binnenuit tegen invloeden van buitenaf.

Deze goede onverzadigde omega-3 en omega-6 vetzuren kan je lichaam niet zelf produceren, daarom is het belangrijk dat je deze via je voeding binnenkrijgt. Je vindt deze goede vetten onder andere in noten (ongezouten ongebrande walnoten, hazelnoten en pecannoten), vette vis (zoals zalm, makreel en haring), avocado en olijfolie.

4. | Probiotica voor een goede darmwerking

Er wordt steeds meer wetenschappelijk bewijs gevonden dat er een connectie is tussen de darmen en de gezondheid van de huid. Een slechte darmwerking kan leiden tot een verslechterde huid, een goede darmwerking is dus essentieel. Ook is er steeds meer bewijs dat probiotica de gezondheid van de darm en dus de huid enorm kunnen verbeteren. Probiotica zijn levende goede bacteriën die de darmwand beschermen en de ontstekingsgevoeligheid verminderen.

Deze goede bacteriën wordt onder andere verkocht als kant-en-klaar preparaat of toegevoegd aan zuivelproducten. Maar je kan ze ook vinden in diverse voedingsmiddelen zoals kefir, karnemelk, zuurkool, augurken, tempé, hüttenkäse en yoghurt. Overweeg je het gebruik van probiotica buiten deze voedingsmiddelen? Neem dan eerst contact op met je arts of een diëtist voor een goed advies.

5. | Eet zo min mogelijk bewerkte voeding

Slechte voeding kan zich doorvertalen in je huid. Het kan bijvoorbeeld rimpels of puistjes in de hand werken. Lichaamscellen verouderen namelijk sneller door suikers. Suiker beschadigt collageen in de huid waardoor de huid minder elastisch en daardoor slapper wordt. Daarnaast veroorzaakt suiker een overmaat aan cortisol waardoor je huid uit balans kan raken en acne zal ontstaan.

Je kan dus beter kiezen voor een van bovengenoemde voedingsmiddelen om je huid en algehele gezondheid een boost te geven. Jezelf meteen alles maar ontzeggen? Af en toe zondigen mag heus wel, houd de 80/20 regel aan en eet iets lekkers met mate. Neem bijvoorbeeld 2 of 3 blokjes pure chocolade in plaats van een hele reep in een keer. Kies voor zoveel mogelijk gezonde opties en zet daar tegenover af en toe een lekkernij. Doe waar jij je goed bij voelt want alleen zo blijft het leuk!

Leestip: Is pure chocolade echt een gezonde snack?

Meer lezen over dit onderwerp


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.