Elk seizoen zie je nieuwe trends. De ene trend blijft een aantal seizoenen in de mode, de andere trend is na één seizoen alweer ‘uit’. Deze trends zijn leuk als aanvulling maar niet geschikt als basis. Een goede garderobe bestaat uit simpele klassieke basisstukken aangevuld met gepersonaliseerde- en eventueel mode items.

Deze basisstukken trotseren alle tijden en trends waardoor ze niet één seizoen maar juist jaren mee gaan. Maar waar bestaat een basisgarderobe uit en hoe begin je deze basisgarderobe op te bouwen? Ik leg het je uit in dit artikel.

Waar bestaat de basisgarderobe uit?

Van een goede basisgarderobe heb je elke dag plezier, het scheelt veel tijd met aankleden omdat je alle items stuk voor stuk kunt mixen en matchen op stijl en kleur. Zorg dat je investeert in deze basisitems zodat ze ook bij vaak dragen mooi blijven en daadwerkelijk een aantal seizoenen zullen meegaan.

flat lay met basis kleding

Tijdloos

Trends zijn leuk om je garderobe mee op te fleuren maar voor de basis die langer dan een seizoen mee moet kunnen gaan kies je liever voor tijdloze modellen zoals een wit shirt of blouse, blauwe denim jeans, zwarte blazer en beige trenchcoat. Dit zijn tijdloze klassiekers die nooit uit de mode zullen gaan.

Neutrale en effen kleuren

Een effen shirt en neutrale kleuren kunnen beter met elkaar gecombineerd worden dan drukke en gekleurde prints. Houd je basisgarderobe daarom neutraal met de kleuren zwart, wit, grijs, beige en blauw en vul het aan met leuke printjes en felle kleuren.

beige trenchcoat
Beige trenchcoat
denim jeans
Denim jeans
witte blouse
Witte blouse

Kwalitatieve stoffen

Om lang van een basisgarderobe te kunnen genieten is het belangrijk om in kwalitatieve stoffen te investeren zoals katoen, viscose, kasjmier, modal en zijde. Deze stoffen zijn duurzaam en behouden hun kwaliteit en pasvorm ook na meerdere keren dragen en wassen.

Variatie

Zorg voor voldoende variatie in stijl, kleur en print in je basisgarderobe. Zo is je kleding beter met elkaar te combineren en heb je keuze uit meerdere setjes. Alleen zwarte shirts en blauwe jeans is eentonig en niet spannend. Probeer regelmatig iets nieuws toe te voegen zodat je garderobe aantrekkelijk blijft, maar houdt wel een stijl aan die bij jou past.

Leestip: Je eigen stijl is belangrijker dan trends volgen | in 3 stappen je eigen kledingstijl vinden

Begin bij het begin

Ben jij een vrouw met een uitpuilende kledingkast maar die ‘nooit iets heeft om aan te trekken’? Kijk dan eens goed naar de kledingstukken die je nu bezit. Zijn dit vooral kledingstukken die onderhevig zijn aan trends, een slechte pasvorm hebben of alleen voor speciale gelegenheden geschikt zijn?

Begin dan je kledingkast eens goed te inspecteren, haal alles er uit en beoordeel elk kledingstuk kritisch op vorm, stijl, en kleur. Ga vervolgens je garderobe minimaliseren en neem afscheid van de stukken die niet goed passen, versleten zijn of je minstens twee jaar niet hebt gedragen.

Wat mist er nog in je garderobe?

Nu je je garderobe hebt geïnspecteerd en afscheid hebt genomen van diverse items kun je je kledingkast gaan optimaliseren. Richt je kast praktisch in zodat je ziet wat je hebt. Sorteer op soort en kleur, dit maakt je kast overzichtelijk. Bekijk welke items zijn overgebleven en welke essentiële items je nog mist in je basisgarderobe. Maak een wishlist voordat je gaat winkelen zodat je in de winkel ook nog weet wat nodig is.

Winkelen voor nieuwe items

Koop je nieuwe items kritisch, bewust en laat fast fashion links liggen. Kijk naar de labels en let op het soort materiaal en de wasvoorschriften. Let ook op de pasvorm; valt het kledingstuk goed, past het bij jouw lichaam en voel je je er goed in?

Leestip: Nooit meer een miskoop | 7 moderegels om bewuster te shoppen

Als je twijfelt hang het dan terug in het rek, dit kledingstuk is niet voor jou. Als laatste is van belang of je dit kledingstuk kan combineren met andere items die nu in je kledingkast hangen. Zo ja? Dan heeft het kledingstuk meteen een meerwaarde voor je garderobe.

Neem de tijd

Verwacht niet dat je je kledingkast in een dag hebt omgetoverd tot een goede basisgarderobe. Neem de tijd om je kast te inspecteren zodat er alleen nog items in hangen die aan jouw eisen voldoen. Neem ook de tijd voor nieuwe items.

Door alles in een keer aan te schaffen is de kans op miskopen groter, en dat is natuurlijk zonde van je zorgvuldig geoptimaliseerde garderobe. Het kost even tijd maar als eenmaal je basisgarderobe op orde is wil je niet meer anders.

Meer lezen over dit onderwerp


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.