Intentional living of bewuster leven is een manier van leven waarbij je met meer aandacht in het hier en nu leeft en daarbij bewust met je tijd omgaat. Intentional living past bij een simpel leven en minimalisme. In dit artikel deel ik meer over intentional living en vertel ik vijf manieren hoe je nu bewuster kan gaan leven zodat je leven rijker en gelukkig wordt.

Wat is intentional living oftewel bewuster leven?

We leven in een wereld waarin we het altijd druk lijken te hebben, geleefd worden door een overvolle agenda en voornamelijk op de automatische piloot leven. We doen dit vooral om een succesvol leven te leiden voor de buitenwereld. We voeden ons geluksgevoel met (dure) materialistische bezittingen waarbij social media dit gedrag nog eens extreem versterkt.

Echter, deze materialistische bezittingen geven ons alleen een kortdurend geluksgevoel, want de spullen en het gevoel die ze je geven zullen niet voor altijd blijven. Voor veel mensen is dit een erg stressvol bestaan en het geeft weinig tot geen voldoening. Een leven waarin je succes blijft najagen door middel van consumentisme is niet bewust leven.

Bij ‘Intentional living’ draait het om bewuster leven met intentie, focus en aandacht. De intentie is om meer vrijheid te hebben en de keuze te kunnen maken om elke dag te doen wat jíj graag wilt. Hierbij leef je bewuster en met aandacht in het hier en nu waarbij je je tijd mindful besteed. Je hebt duidelijk voor ogen hoe een goed leven er voor jou uitziet en waar je veel voldoening uit kan halen zodat je de beste versie van jezelf kan worden.

5 manieren hoe je bewuster met intentie kan leven

1. Bewuster omgaan met je tijd, energie en geld

Veel mensen willen altijd maar meer-meer-meer. Maar, hebben we op een gegeven niet genoeg? Wees je bewuster over je uitgaven, geef je geld mindful uit en ben tevreden met wat je nu al hebt. Op die manier zul je er meer van hebben wat je uiteindelijk meer vrijheid zal bezorgen.

Wees bewust met je tijd. Tijd is namelijk schaars en de klok tikt door. Zeg bijvoorbeeld niet altijd ja op een uitnodiging. En plan daarnaast voldoende vrije tijd in voor jezelf om niks te doen zodat je echt kan onthaasten.

Gebruik je je energie voor dingen die je leven verbeteren of verbruik je je tijd en energie aan aandachtslurpers zoals social media en mindless scrolling? Wees je bewust van wat je energie kost en wat je energie geeft. Probeer de energieslurpers zoveel mogelijk te elimineren of plan er bewust tijd voor in. Focus je meer op de dingen waar je energie van krijgt zoals je vrienden en familie, wandelen in de natuur of hand-hobby’s. Maak hier ook bewust tijd voor vrij.

2. Bewuster omgaan met je lichaam

Wees je bewust van wat je in je lichaam stopt en welke voedingsmiddelen je lichaam energie geven en je lichaam nodig heeft om te functioneren. Kies vooral voor gezonde voeding in plaats van ongezonde vulling. Bewuster met je lichaam omgaan betekent ook te hoge verwachtingen over je lichaam loslaten. Voed je lichaam met gezonde voeding en beweeg omdat het goed is voor je lichaam, niet om het perfecte lichaam na te streven.

Bewuster omgaan met je lichaam is ook bewuster zijn over je beautyroutine en het dragen van make-up. Is alles wat je op dit moment gebruikt of wenst echt nodig of kan het ook wat simpeler en duurzamer? Als je je bewust bent van wat je huid wel en niet nodig heeft, kan dit ertoe leiden dat je minder make-up nodig hebt. Hierbij kan een goede huidverzorgingsroutine uitkomst bieden.

3. Bewuster omgaan met je emotionele en mentale gesteldheid

Bewust omgaan met je emotionele en mentale gesteldheid en deze beschermen betekent jezelf afsluiten voor negatieve energieslurpers zoals het nieuws, social media of doelloos scrollen op internet. Gun jezelf ook tijd om eens niet op een scherm te kijken, bijvoorbeeld aan het begin of het einde van de dag.

Je kan je emotionele en mentale gesteldheid voeden door buiten in de natuur te wandelen, je dierbaren te bezoeken, je huisdier te knuffelen, te lezen in een fictie boek of je bezig te houden met een hand-hobby zoals kleuren, knutselen of breien. Bewust omgaan met je emotionele en mentale gesteldheid betekent ook vaker nee zeggen. Ga bewuster om met je vrije tijd en hoe je deze het beste kan indelen.

Wees je bewust van je eigen gedachten, zet ze ook eens op stil en focus je alleen op je omgeving, activiteit of het moment waarin je nu bent. Probeer eens tijdens het drinken van een kop koffie of thee om helemaal niets anders te doen behalve genieten van nu. Kijk naar je omgeving, naar de natuur of andere mensen en ga eens uit je hoofd.

4. Bewuster omgaan met je leefomgeving

Je leefomgeving en leefruimte is belangrijk voor je gemoedstoestand. Als je veel spullen en troep hebt in je leefruimte, onthoudt dit je van te kunnen focussen op wat belangrijk is voor jou. Ze leiden af en houden je aan het werk omdat ze zorg en onderhoud nodig hebben wat tijd kost.

Door bewust om te gaan met je leefruimte creëer je letterlijk meer ruimte en geeft dit je meer tijd en energie voor de dingen in het leven die waardevol en belangrijk voor je zijn. Hier kan minimalisme en ontspullen je bij helpen.

5. Bewuster omgaan met de mensen om je heen

Bewust leven betekent ook bewust kiezen voor de mensen waar je mee omgaat. Er is een mooie The Minimalists quote die luidt: “You can’t change the people around you, but you can change the people around you.”. Dit betekent dat je mensen niet kan veranderen in hun doen en laten maar je kan wel de mensen waar je mee omgaat veranderen.

Zorg ervoor dat je je omringt met gelijkgestemde mensen die je steunen, je een goed gevoel geven en er echt zijn voor jou. Elimineer de mensen en relaties die je alleen maar energie kosten, je niet supporten en die daarom niets toevoegen aan je leven.

Meer lezen over dit onderwerp


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.