Peptiden zorgen ervoor dat proteïnen in de huid zoals collageen en elastine meer worden aangemaakt. Deze proteïnen houden je huid stevig en veerkrachtig waardoor rimpels minder kans krijgen. In dit artikel lees je alles over peptiden, wat het precies doet voor je huid, waarom het niet in je routine mag ontbreken en geef ik een aantal voorbeelden van veilige producten met peptiden.

Wat zijn peptiden

Peptiden zijn proteïnefragmenten die opgemaakt zijn uit een combinatie van aminozuren. Er zijn honderden soorten en elke specifieke peptide wordt door een combinatie aminozuren gevormd. Door ze op een bepaalde manier te combineren ontstaan er bepaalde proteïnen.

De huid is opgebouwd uit diverse proteïnen die samen de belangrijkste bouwstenen voor de huid vormen. Drie belangrijke proteïnen zijn collageen, elastine en keratine waarbij collageen één van de belangrijkste proteïne is voor een volle, stevige en elastische huid. Elastine en keratine versterken, verstevigen en verzorgen de huid.

Wat doen peptiden voor de huid

Het belangrijkste proteïne collageen wordt door de huid zelf aangemaakt, echter neemt dit af naarmate we ouder worden en door invloeden van buitenaf zoals zonschade. Het gevolg is een verslapte huid met rimpels.

Door producten met peptiden aan je huidverzorgingsroutine toe te voegen geef je je huidcellen de opdracht om meer proteïne en dus collageen, elastine en keratine aan te maken zodat huidveroudering wordt vertraagd en de huid er gezond, stevig en stralend uit blijft zien.

Peptiden zijn nog een vrij nieuw actief ingrediënt maar is door diverse studies bewezen effectief voor de huid.

Verschillende benamingen van peptiden

Er zijn een heleboel soorten peptiden ontwikkeld, maar de meest effectieve en populairste zijn onder andere:

  • Hexapeptide-8 / argireline – bestaat uit zes aminozuren (hexa). Is de sterkste en actiefste anti-aging peptide die diepe rimpels helpt verminderen.
  • Palmitoyl tetrapeptide-7 – bestaat uit vier aminozuren (tetra). Verminderd rimpels en verstevigt de huid.
  • Palmitoyl Tripeptide-38 – bestaat uit drie aminozuren (tri). Heeft een verstevigende werking, stimuleert celactiviteit en bouwt collageen op.
  • Copper Tripeptide-1 – bestaat uit drie aminozuren (tri). Heeft een positieve werking op ontstekingen en de ouder wordende huid.
  • Matrixyl-3000 – bestaat uit een complex van peptiden. Stimuleert huidvernieuwing van binnenuit en verminderd in combinatie met hyaluronzuur de zichbaarheid van diepe rimpels

Hoe gebruik je peptiden

Het is niet moeilijk om peptiden het aan je huidverzorgingsroutine toe te voegen. Kies het liefst voor een product dat op de huid blijft zitten zoals een serum of een gezichtscrème/moisturizer. Het is veilig genoeg om tweemaal daags aan te brengen, zowel in de ochtend als in de avond. En ze zijn geschikt voor alle huidtypen, maar bieden vooral voordelen bij huidveroudering en een gevoelige huid.

Huidverzorgingsroutine

Door het consequent te gebruiken kan je huid er aanzienlijk jonger en gezonder uit gaan zien. Dit resultaat kun je echter alleen halen als je daarnaast ook een goede huidverzorgingsroutine aanhoudt. Een goede huidverzorgingsroutine bestaat uit milde producten waar geen irriterende ingrediënten zoals essentiële oliën, sls, alcohol denat of parfum in zitten. Daarnaast zijn een reiniger en moisturizer met kalmerende en hydraterende stoffen een must bij het gebruik van actieve ingrediënten.

De juiste volgorde van aanbrengen:

Stap 1. Cleanser
Stap 2. Toner
Stap 3. Exfoliëren / AHA of BHA
Stap 4. Serum
Stap 5. Moisturizer
Stap 6. SPF zonnebrandcrème

Leestip: Hoe begin je met een huidverzorgingsroutine + juiste volgorde van aanbrengen

Combineren met andere actieve ingrediënten

Peptiden werken het beste samen met andere actieve ingrediënten namelijk antioxidanten. Voorbeelden van deze antioxidanten zijn vitamine A (retinol), vitamine C, vitamine B3 (niacinamide) en hyaluronzuur (klik op de linkjes om meer over deze ingrediënten te leren). Door deze geweldige ingrediënten samen te gebruiken in je routine help je het effect tegen huidveroudering te vergroten.

Maar let op, gebruik het ingrediënt niet samen met alfahydroxyzuren (AHA), deze hebben namelijk een negatief effect op de werking van het product.

Veilige producten met peptiden

Er zijn verschillende soorten producten op de markt waar peptiden aan toegevoegd zijn. Je vindt het bijvoorbeeld in crèmes, serums, boosters en zelfs toners. Hieronder vind je een aantal serums met peptiden die veilig zijn om op je huid te smeren, ze bevatten geen slechte ingrediënten.Bronvermelding: paulaschoice.nl, apotheekenhuid.nl, careforskin.nl


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.