De term ‘double cleansing’ bestaat al decennia lang in Japan en Zuid Korea in de K-Beauty (Koreaanse beauty). Deze reinigingstechniek is daar ontstaan en later overgewaaid naar het Westen. Double cleansing staat letterlijk voor het twee keer reinigen van je gezicht. In dit artikel lees je alles over double cleansing.

Double cleansing is een zeer essentieel stap in je huidverzorgingsroutine als je een gezond, stralend en helder huidje nastreeft. En er komt meer bij kijken dan simpelweg je huid twee keer wassen. Het is een reinigingstechniek waar je gebruik maakt van twee verschillende reinigingsproducten. Ook als je geen make-up draagt is deze techniek aan te raden. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Je huidverzorgingsroutine stappenplan

Stap 1. Cleanser
Stap 2. Toner
Stap 3. Exfoliëren / AHA of BHA
Stap 4. Serum
Stap 5. Moisturizer
Stap 6. SPF zonnebrandcrème

Leestip: Hoe begin je met een huidverzorgingsroutine + juiste volgorde van aanbrengen

Wat is double cleansing?

Double cleansing is een twee-stappen reinigingstechniek waarbij je gebruik maakt van twee verschillende reinigingsproducten. Het eerste reinigingsproduct is op oliebasis. Dit product verwijdert onzuiverheden op oliebasis zoals talg, SPF en make-up. Het tweede product is op waterbasis. Dit product verwijdert onzuiverheden op waterbasis zoals zweet en vuil dat zich gedurende de dag op je gezicht verzamelt. Door beide reinigers te gebruiken kun je beide vormen van onzuiverheden van je gezicht verwijderen.

De voordelen van double cleansing

Doordat je gedurende de dag vuil en bacteriën op je gezicht verzamelt is het verstandig dit voor het slapen gaan te verwijderen. Als je daarnaast ook make-up en SPF draagt is dit zelfs noodzakelijk. De huid herstelt zich namelijk grotendeels ‘s nachts. Als er dan veel viezigheid op je gezicht zit lukt dit minder goed waardoor de kans veel groter is dat je huid dof, droog of juist vet wordt, je poriën verstopt raken en er daardoor meer onzuiverheden ontstaan.

Double cleansing zorgt ook voor een schone basis en een betere ondergrond voor de producten die je naderhand aanbrengt. Je exfoliant, toner, serum en moisturizer krijgen zo beter de kans om hun werk te doen waarvoor je ze hebt aangeschaft. Ze werken efficiënter en dringen dieper door in de huid als deze vrij is van dode huidcellen, vuil en bacteriën. Hierdoor verbetert de huidtextuur en draagt het bij aan een gehydrateerde mooie huid.

Zo werkt double cleansing

Double cleansing pas je eenmaal per dag toe als onderdeel van je avond huidverzorgingsroutine. Je wil je huid niet overwassen en strippen van haar eigen natuurlijke oliën. In de ochtend kun je beter alleen voor een milde reiniger op waterbasis kiezen zoals bijvoorbeeld een micellair water.

Double cleanse stap 1: make-up, SPF en talg

Kies voor stap 1 een speciaal reinigingsproduct op oliebasis. Als je een gewone olie gebruikt is de kans groot dat ze een vettig laagje op je huid achterlaat waardoor je het vuil er juist niet af kan wassen. Een speciale reiniger op oliebasis is zo geformuleerd dat er een melkachtige substantie ontstaat waarmee je het vuil van je gezicht verwijdert.

Verdeel het product over je schone handpalmen en masseer het zo’n 30-60 seconden met ronddraaiende bewegingen op de droge huid. De make-up, SPF en vuil hechten zich nu aan de olie. Voeg vervolgens wat water toe. Je zal nu zien dat er een vloeibare melkachtige substantie ontstaat. Masseer nog enkele seconden en spoel nu goed af met lauwwarm water. Dep je gezicht een beetje droog met een schone handdoek maar zorg ervoor dat het lichtvochtig blijft.

Double cleanse stap 2: diepte reinigen

Kies voor stap 2 een mild reinigingsproduct op waterbasis. Dit kan een milk, crème of gel reiniger zijn. Met deze reiniger verwijder je de laatste restjes vuil en dode huidcellen. Verdeel het product over je schone handpalmen en masseer het zo’n 30 seconden in je vochtige huid. Spoel goed af met lauwwarm water en dep je gezicht droog met een schone handdoek.

Mijn ervaring met double cleansing

Sinds ik gestart ben met de double cleanse methode zie ik een duidelijke verbetering in mijn huid. Ik heb minder last van onzuiverheden en mijn huid heeft veel meer een natuurlijke glow. De producten die ik zelf gebruik zijn: voor stap 1 de Hydraterende Schuimende Olie Cleanser van CeraVe en voor stap 2 de Hydraterende Schuimende Crème Cleanser van CeraVe.

Na het reinigen voelt mijn huid echt schoon, zacht en niet trekkerig. Het kost even tijd maar zodra deze methode een routine wordt is het geen enkele moeite meer. Ik kan je de double cleanse methode dan ook van harte aanbevelen!

Meer lezen

Ik heb meerdere artikelen geschreven over huidverzorging die je kunnen helpen bij je zoektocht naar het perfecte product voor jouw huidtype en huidprobleem. Lees meer over huidverzorging in mijn rubriek ‘Beautytips

Top 5 beste cleansers

top 5 beste cleansers

CeraVe Hydrating Foam Oil Cleanser

CeraVe Foaming Oil Cleanser € 16,45

Een milde formule die olie, vuil en onzuiverheden van de huid verwijdert. Ideaal voor de normale tot zeer droge huid. Bevat 3 essentiële ceramiden, squaleen, glycerine en triglyceride.

✅ vrij van parfum en alcohol


Clinique Cleansing Oil € 31,95

Een zachte reinigingsolie die geschikt is voor alle huidtypes. Lost hardnekkige make-up en onzuiverheden snel op. 

✅ vrij van parfum en alcohol


CeraVe Cream-to-Foam Cleanser € 16,45

Milde reiniger die helpt bij het verwijderen van opgehoopt vuil, roet en make-up zonder de beschermende huidbarrière te irriteren. Geschikt voor normale tot droge huidtypes. Bevat 3 Essentiële ceramiden, aminozuren en hyaluronzuur.

✅ vrij van parfum en alcohol


Paula’s Choice Foaming Cleanser € 24,-

Door milde reinigende èn huidherstellende ingrediënten blijft de beschermende barrière van je huid intact. Deze licht schuimende facewash is geschikt voor een gecombineerde tot vette huid. Bevat Bisabolol en hyaluronzuur.

✅ vrij van parfum en alcohol


The Ordinary Squalane Cleanser € 10,95

Een zacht olieachtig reinigend product geformuleerd om make-up te verwijderen en de huid soepel te laten aanvoelen. Squalane en glycerine zorgen ervoor dat de huid gehydrateerd blijft. Geschikt voor alle huidtypes.

✅ vrij van parfum en alcohol


Bronvermelding: littlewonderland.nl, paulaschoice.nl


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.