Vitamine C is een parel van een ingrediënt en inmiddels erg populair in huidverzorging. Niet alleen is vitamine C belangrijk in onze voeding voor onze weerstand en immuunsysteem, maar het is ook zeer belangrijk in je huidverzorgingsroutine. In dit artikel vertel in je wat dit beautyingrediënt precies voor je huid doet en waarom het niet in je routine mag ontbreken.

Wat doet vitamine C voor je huid

Vitamine C is een antioxidant en is enorm belangrijk in je huidverzorging omdat het bewezen vele huidproblemen aanpakt. Het is zeker geen gehyped ingrediënt, het is namelijk al jarenlang een favoriet onder vele dermatologen en beautykenners wereldwijd. Maar wat doet dit beautyingrediënt nu eigenlijk precies?

  1. Het stimuleert de aanmaak van collageen wat huidveroudering en rimpels doet verminderen.
  2. Het zorgt voor een natuurlijke glow en een egale, steviger en jonger uitziende huid.
  3. Het beschermt tegen vrije radicalen zoals vervuiling, uv-straling en blauw licht.
  4. Het helpt bij het vervagen van hyperpigmentatie en andere donkere vlekjes.
  5. Het beschermt bij onzuiverheden tegen irritatie en helpt rode vlekjes te vervagen. 
  6. Het verhoogt de werking van zonnebrandcrème wat een betere bescherming biedt tegen uv-straling.

Vitamine C en collageen

Collageen is een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het menselijk lichaam. Dit belangrijke stofje in de huid zorgt ervoor dat deze stevig en vol blijft. Met de jaren neemt de productie in de huid af waardoor deze dunner en slapper wordt.

Vitamine C verbetert de collageen-productie waardoor de huid veerkrachtiger, steviger en daardoor jeugdiger oogt. Daarmee is het een van de meest betrouwbare anti-ging ingrediënt op de markt en zorg je zo voor een gezonde en jeugdig ogende huid.

Verschillende vormen van vitamine C

Er zijn vele verschillende vormen van vitamine C die meestal met ingewikkelde benamingen worden aangeduid op de ingrediëntenlijst. De meest bekende vorm is ascorbic acid (ascorbinezuur), dit is zijn puurste vorm.

Daarnaast zijn Sodium Ascorbyl phosphate, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Magnesium Ascorbyl phosphate en Ascorbyl palmitate voorbeelden van afgeleiden (derivaten) en zijn stabielere vormen. Deze derivaten werken het beste in een mix met andere antioxidanten zoals vitamine E, retinol en niacinamide.

Beste werking van vitamine C

Vitamine C is alleen werkzaam als er hoge concentraties van is toegevoegd, het beste is vanaf 4%. Helaas kun je op basis van de ingrediëntenlijst niet zien hoeveel procent er is toegevoegd. Wel kun je hier aan afleiden of er voldoende van in het product aanwezig is. Als het hoog op de ingrediëntenlijst staat dan zit er voldoende percentage in om werkzaam te zijn. Staat het laag op de ingrediëntenlijst dan is de kans groot dat het alleen een bewaarmiddel is.

Het is ook van belang hoe een product verpakt is. Vitamine C, en dan met name ascorbic acid, is namelijk erg onstabiel en oxideert snel als het in contact komt met licht en lucht. Het verliest dan helaas zijn werkzaamheid. Daarom is een licht- en luchtdichte verpakking noodzakelijk. Kies dus het liefst voor een tube of pompje maar een dropper pipet is ook een goede keuze. Gelukkig zijn de afgeleide vormen van vitamine C een stuk stabieler, maar check dan wel even of er ook andere antioxidanten zijn toegevoegd.

Gebruik vitamine C

Vitamine C kun je zowel ‘s ochtends als ‘s avonds gebruiken. Als je het in de ochtend aanbrengt gecombineerd met je zonnebrandcrème dan zal het de werking van de SPF versterken. Breng je het in de avond aan dan helpt het je huid te herstellen en schade van overdag ongedaan te maken.

Maar let op! Het kan zijn dat je huid even moet wennen aan dit beautyingrediënt. Het is aan te raden om in het begin het product om de dag aan te brengen zodat je huid er rustig aan kan wennen. Is je huid gewend dan kun je het product elke dag aanbrengen. Let ook op rond de ogen, niet elk product is geschikt om rond de ogen te smeren. Raadpleeg hiervoor de bijsluiter van het product.

Huidverzorgingsroutine

Door vitamine C consequent te gebruiken kan je huid er aanzienlijk gezonder uit gaan zien. Dit resultaat kun je echter alleen halen als je daarnaast ook een goede huidverzorgingsroutine aanhoudt. Een goede huidverzorgingsroutine bestaat uit milde producten waar geen irriterende ingrediënten zoals essentiële oliën, sls, alcohol denat of parfum in zitten. Daarnaast zijn een reiniger en moisturizer met kalmerende en hydraterende stoffen een must bij het gebruik van actieve ingrediënten.

De juiste volgorde van aanbrengen:

Stap 1. Cleanser
Stap 2. Toner
Stap 3. Exfoliëren / AHA of BHA
Stap 4. Serum
Stap 5. Moisturizer
Stap 6. SPF zonnebrandcrème

Leestip: Hoe begin je met een huidverzorgingsroutine + juiste volgorde van aanbrengen

Veilige producten met vitamine CBronvermelding: dr-jetskeultee-skincare.nl, paulaschoice.nl


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.