Een huidverzorgingsroutine vinden die perfect past bij jouw huid kan nogal een opgave zijn. Want welke stappen moet ik precies volgen, welke producten en ingrediënten werken voor mij en in welke volgorde moet ik ze aanbrengen? Dit kan nogal overweldigend voor je zijn. In dit artikel leg ik je uit hoe je begint met een huidverzorgingsroutine, welke producten essentieel zijn in je huidverzorgingsroutine en de juiste volgorde van aanbrengen.

Wat is een huidverzorgingsroutine

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam, het beschermt tegen invloeden van buitenaf. Een goede huidverzorgingsroutine is dan ook essentieel! Een huidverzorgingsroutine is ongeacht je leeftijd, leefstijl en huidtype essentieel voor iedereen. Goede huidverzorging helpt de huid niet alleen nu, maar ook in de toekomst mooi te blijven.

Een goede huidverzorgingsroutine is de basis van een gezonde en mooie huid. Het liefst heb je een ochtendroutine en een avondroutine met diverse producten met allen hun eigen taak. Het is misschien eerst even wennen om elke dag tweemaal je huidverzorgingsroutine uit te voeren, het kost natuurlijk wel wat tijd. Maar probeer het minstens drie maanden uit (zoveel tijd heeft het nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren) en je zult zien dat je daarna niet anders meer wil.

Starten met je huidverzorgingsroutine

Om te starten kun je beginnen met een reiniger en moisturizer voor jouw huidtype. Begin niet in één keer met teveel verschillende nieuwe producten, je huid kan hierdoor geïrriteerd raken. Laat je huid eerst een aantal weken aan één nieuwe product tegelijk wennen voordat je een extra product toevoegt. Om er achter te komen wat werkt voor jouw huid, is het een kwestie van uitproberen. Test producten met actieve ingrediënten altijd eerst uit op de binnenkant van je arm om er zeker van te zijn dat je huid er tegen kan en er geen irritaties ontstaan.

Huidverzorging aangepast op jouw huidtype

Elke huid is anders, dit vraagt om een dagelijkse routine aangepast aan jouw huidtype. De routine zelf wijzigt niet maar de producten die jij gebruikt in jouw routine kunnen wel anders zijn dan die van je vriendinnen, zus of moeder.

Om er achter te komen naar welke producten je op zoek moet gaan is het goed te weten welke huidtype je hebt. Paula’s Choice en dr. Jetske Ultee hebben een tool ontwikkeld om je eigen huidtype te bepalen. Dit helpt je op weg naar de juiste producten voor jouw routine.

Ongeacht je huidtype, kies altijd voor milde huidverzorgingsproducten. Je huid kan namelijk geïrriteerd raken van verkeerde huidverzorging die irriterende stoffen bevatten. De huid kan daardoor juist droog, vet of gevoelig worden. Kies je product vooral op basis van de ingrediëntenlijst. Je wilt dat de werkzame ingrediënten zo hoog mogelijk op de ingrediëntenlijst staan, deze bevatten namelijk de hoogste concentratie. De ingrediënten die het laagst op de lijst staan bevatten de minste concentratie.

Essentiële huidverzorgingsproducten

Elke huid is anders en elke huid heeft andere behoeften. Er is ook niet één universeel product dat alles kan. Een combinatie van meerdere producten is aan te raden in je huidverzorgingsroutine. Wat wel universeel is zijn de stappen die je kan volgen in je routine, waarbij jij zelf beslist welke producten je gebruikt die voor jouw huid het beste werken. De drie essentiële stappen in je huidverzorgingsroutine zijn:

stap 1. Reinigen
stap 2. Hydrateren
stap 3. Beschermen

Naast deze essentiële stappen kun je producten met een specifieke behoefte voor jouw huid toevoegen. Wil je echt effect zien, bij bijvoorbeeld een acne huid, rosacea of een verouderde huid, dan zul je aan de slag moeten met actieve ingrediënten. Dit zijn ingrediënten waarvan is bewezen dat ze écht iets doen voor de huid. Meestal komen deze ingrediënten in de vorm van een serum, dit is de extra stap in je routine tussen reinigen en hydrateren.

Actieve ingrediënten die echt wat doen voor je huid

Diverse actieve ingrediënten kunnen verschillende huidproblemen aanpakken. Wees echter wel realistisch, de volgende ingrediënten kunnen je huid helpen mooi(er) te maken maar onthoud dat er geen wondercrème bestaat die al je huidproblemen en rimpels op magische wijze wegneemt.

Voor de beste resultaten is het aan te raden de volgende ingrediënten vooral samen (of naast elkaar) te gebruiken. En onthoud, gebruik overdag áltijd een SPF van 30 of hoger als je actieve ingrediënten in je huidverzorging gebruikt. Als je je niet beschermd zullen de actieve ingrediënten niet werken en juist het tegengestelde effect creëren. Je huid wordt namelijk gevoeliger voor zonlicht, en laat dat nou een van de grootste boosdoeners van huidveroudering zijn. De bekendste actieve ingrediënten zijn:

  • AHA en BHA exfoliant (Glycolic acid, Salicylic Acid en Lactic Acid). Deze verwijderen dode huidcellen, iets dat noodzakelijk is voor iedereen. Iedere dag verliest je huid dode huidcellen, na verloop van tijd vertraagd dit proces. Door je huid een handje te helpen met een peeling komt de onderliggende stralende huid tevoorschijn.
  • Peptiden zijn aminozuren die de bouwstenen (proteïnen) van je huid een oppepper kunnen geven. Zonder peptiden in je huid zal deze minder stevig, veerkrachtig en sterk zijn. Voor het beste resultaat werken peptiden graag samen met andere actieve ingrediënten.
  • Antioxidanten (vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine B3-Niacinamide, omega-3, omega-6). Ze beschermen je huid tegen vervuiling en schadelijke invloeden van buitenaf zoals luchtvervuiling en de zon. Antioxidanten kunnen deze schadelijke effecten herstellen en voorkomen. Antioxidanten zorgen er daarnaast voor dat de huid verstevigd, dat de huid gaat stralen, dat de huid zachter wordt en dat rimpels minder zichtbaar zijn. Het beste is om verschillende antioxidanten tegelijk te gebruiken voor de beste resultaten.
  • Retinol is bekend als vitamine A. Dit ingrediënt zorgt voor huidvernieuwing en is daarom ideaal voor de ouder wordende huid. Het werkt effectief tegen rimpels, acne en een onregelmatige teint. Cosmetische Retinol is vrij verkrijgbaar maar je hebt ook Retinol op doktersrecept in hogere dosering. Dit werkt sneller maar de kans op huidirritatie is ook groter. Uiteindelijk doen ze hetzelfde maar cosmetische Retinol heeft meer tijd nodig.
  • Vitamine C ook wel bekend als L-ascorbic acid, beschermd tegen schadelijke factoren zoals vervuiling en de zon. Vitamine C zorgt voor een jonger uitziende huid, helpt de huid stevig te blijven, helpt pigmentvlekjes te verminderen, helpt bij de aanmaak van collageen en verbetert het natuurlijke genezingsproces na puistjes. Een echte krachtpatser dus en aan te raden voor elke huid.
  • Vitamine E ook wel bekend als Tocopherol, versterkt de barrièrefunctie van de huid. Daarnaast zorgt vitamine E ervoor dat je minder snel verbrand en maakt in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter. Vitamine C en vitamine E werken altijd het beste samen.
  • Niacinamide is ook bekend als vitamine B3. Dit is een echt veelzijdig ingrediënt en is geschikt voor diverse soorten huidproblemen en huidtypen. Niacinamide vermindert en verkleint zichtbare poriën, verzacht fijne lijntjes en rimpels, verbetert een oneffen huidteint, helpt voorkomen van vochtverlies, laat de huid stralen en versterkt de natuurlijke huidbarrière. Niacinamide helpt ook bij schadelijke invloeden van buitenaf en helpt het herstellen van eerder opgelopen schade. Niacinamide werkt ook goed samen met alle andere actieve ingrediënten in je huidverzorging.
  • Hyaluronic Acid is een vochtinbrenger en heeft de eigenschap tot duizend keer zijn gewicht aan vocht aan te trekken en vast te houden. Het is het vooral belangrijk voor de droge en ouder wordende huid, het helpt namelijk de vochtbalans op pijl te houden. Dit proces verfrist de bovenste huidlagen waardoor ze er gladder en stralender uitziet en ondersteunt het zo de huid er gehydrateerd en jong uit te blijven zien.
  • Glycerine werkt net als Hyaluronic Acid op het gebied van hydratatie. Het werkt enorm goed voor de droge huid maar eigenlijk is het geschikt voor alle huidtypen. Het helpt de huid tegen uitdroging omdat ze vocht vasthoudt en aantrekt in de huid wat vochtverlies tegengaat. De hydraterende eigenschappen dragen ook bij aan een verbeterde huidbarrière. Doordat de huid beter gehydrateerd is kunnen rimpels en fijne lijntjes verminderen.

Ingrediënten die je beter kunt vermijden

Naast ingrediënten die écht iets goeds doen voor je huid, zijn er ook ingrediënten die je liever wilt vermijden. Deze ingrediënten brengen juist meer (onzichtbare) schade aan de huid dan dat ze de huid helpen. Hierdoor kan de huid sneller geïrriteerd raken.

Dit ingrediënt is bijvoorbeeld Alcohol Denat of Benzyl Alcohol (niet te verwarren met goede vette alcoholsoorten zoals Cetyl Alcohol). Dit is een uitdrogende alcoholsoort die juist huidveroudering en huidirritatie in de hand werkt. Liefst vermijd je het helemaal, maar zorg er in ieder geval voor dat dit ingrediënt zo laag mogelijk op de ingrediëntenlijst staat.

Dit zelfde geldt eigenlijk ook voor Parfum, dit ingrediënt kan een allergische reactie veroorzaken en zo schade aan je huid toebrengen. Vermijd daarnaast ook essentiële oliën zoals citrus, mint, eucalyptus, lavendel en witch hazel zoveel mogelijk.

Juiste volgorde aanbrengen huidverzorgingsproducten

STAP 1 Reinigen

De eerste stap in je routine is het reinigen van de huid, een onmisbare stap voor iedere huidtype. In de avond doe je het liefst de double cleanse methode, ook als je geen make-up draagt. Je begint dan eerst met een olie reiniger en brengt daarna een crème, gel of schuimreiniger aan. In de ochtend kan enkel een crème- of micellairreiniger volstaan.

Reinig eerst je handen, en maak ze vochtig. Masseer je reiniger zo’n 30 seconden op de huid en spoel na met lauwwarm water. Droog af met een schone handdoek. Tip: ik heb zelf een stapel goedkope gastendoekjes aangeschaft, zo heb ik elke dag een schoon mini-handdoekje voor mijn gezicht.


STAP 2 Toner

De tweede stap in je routine is het aanbrengen van een toner. Door het gebruiken van een toner breng je na het reinigen de hydratatie terug in je huid. Een toner is een vloeibare vochtinbrenger en daarmee een onmisbare stap in je huidverzorgingsroutine. Welk huidtype je ook hebt, je huid kan niet zonder een toner. 


STAP 3 Exfoliant (AHA / BHA)

De derde stap in je routine is het aanbrengen van een exfoliant. Dit kan gaan om een AHA exfoliant (melkzuur en glycolzuur) of een BHA exfoliant (salicylzuur). Een AHA exfoliant. Een AHA exfoliant gebruik je bij een gevoelige, droge of verouderde huid. Een BHA exfoliant gebruik je op een vette huid met onzuiverheden.

Een exfoliant zorgt ervoor dat je dode huidcellen van je gezicht verdwijnen zodat een gladde en stralende huid tevoorschijn komt. Een exfoliant zorgt er tevens voor dat actieve ingrediënten beter opgenomen kunnen worden. Gebruik een exfoliant maximaal 3 keer per week en alleen in de avond.

STAP 4 Serum

De vierde stap van je routine is het aanbrengen van je actieve ingrediënt(en) in de vorm van een serum. Dit kan gaan om Retinol, Vitamine C, Peptiden etc. zoals hierboven uitgelegd. Bij meerdere producten begin je met de meest vloeibare substantie en eindig je met de dikste substantie.

Laat je huid altijd aan actieve ingrediënten wennen, doe niet teveel in een keer tegelijk. Is je huid gewend, dan kun je vaker in de week meerdere actieven tegelijk aanbrengen. Je kan ook in de ochtend het ene actieve ingrediënt aanbrengen, en in de avond het andere. Of om de dag ingrediënten afwisselen.


STAP 5 Moisturizer

De vijfde stap in je routine is het aanbrengen van je moisturizer. Een moisturizer is een vochtinbrengende crème en tevens een onmisbare stap in je huidverzorgingsroutine. Welk huidtype je ook hebt, je huid kan niet zonder een moisturizer. 

Een moisturizer zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten van je serums en vochtinbrengende ingrediënten zoveel mogelijk worden vastgehouden door de huid. Een goede moisturizer bevat sowieso Hyaluronic Acid en/of Glycerine. Doordat je huid hierdoor vocht beter vasthoudt zal het zacht en soepel aanvoelen en is het beter bestand tegen externe factoren zoal luchtvervuiling en uv-straling.


STAP 6 SPF

De zesde en laatste stap in je huidverzorgingsroutine is het aanbrengen je zonnebrandcrème. Deze laatste stap is alleen nodig voor overdag. Indien je je huid niet beschermd tegen de zon, dan heeft een routine met actieve ingrediënten helemaal geen zin.

Zonder een bescherming van minimaal SPF 30 of hoger zullen de actieve ingrediënten hun werk niet goed doen en kan het zelfs averechts werken waardoor je huid juist meer schade zal oplopen. Heeft je moisturizer reeds een hoge SPF, dan kun je deze stap overslaan.


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging.

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.