Een positief zelfbeeld is ontzettend belangrijk voor je zelfvertrouwen. Toch voelen veel vrouwen zich lelijk, iets wat erg jammer is want we zijn allemaal mooi op onze eigen manier. Deze onzekerheid wordt voornamelijk door de Media beïnvloed. In dit artikel vertel ik je precies hoe dit zit en geef ik je zes tips die je helpen je zelfbeeld positief te beïnvloeden zodat je jezelf kan accepteren gewoon zoals je bent.

Waarom veel vrouwen zich lelijk voelen

Veel vrouwen zijn niet tevreden met hoe ze er uitzien. Iets wat erg jammer is aangezien iedere vrouw iets unieks heeft en we allemaal mooi zijn op onze eigen manier. We worden niet onzeker geboren en er is ook zeker niks mis met ons ook al wordt ons vaak iets anders voorgehouden. Ook als we dun, dik, rond, slank, vol, mager, kort, lang, met een beperking, flaporen, kromme tenen, scheven tanden, dun haar, cellulitis, acne, striae of vetrollen hebben, om maar iets te noemen, mogen we er gewoon zijn. Waar komt deze onzekerheid dan toch vandaan?

vrouwen met verschillende huidtinten en lichaamsvormen

Media

Deze onzekerheid komt vooral door de Media en de kapitalistische maatschappij waarin wij leven. We worden sinds jaar en dag geïndoctrineerd met het ‘perfecte’ uiterlijk waar alle vrouwen aan zouden moeten voldoen anders tel je niet mee. Iets wat natuurlijk belachelijk is!

Oudere generaties

Zelfs onze overgrootmoeders, grootmoeders en moeders werden hier al mee geconfronteerd. Vroeger werd er heel hard aan bodyshaming gedaan in de Media. Al was je dun of dik, je eigen natuurlijke lichaam was nooit goed genoeg. Onze ouders en grootouders zijn hier mee opgegroeid. De kans is groot dat deze vrouwen daardoor onzeker waren over hun uiterlijk wat ze, al dan niet onbewust, op de jongere generatie hebben overgebracht.

Ook de poppen waar we mee speelden zoals Barbie en de prinsessen in Disney films hebben allen een bepaalde lichaam en uitstraling die voldoen aan de onrealistische beauty standards die vrouwen wordt opgelegd. Ook al zijn poppen en tekenfilms irrealistisch, ze zijn vaak een voorbeeldfiguur voor jonge meiden. Het is dus niet gek dat je als kind mogelijk al begon te twijfelen aan je eigen natuurlijke lichaam en hierdoor onzeker werd.

Tegenwoordig is dit nog steeds volop aan de gang, en niet alleen in de Media zoals in reclames en in films of series, juist op social media zie je regelmatig deze onrealistische beauty standards voorbijkomen. Daarom kan social media erg gevaarlijk zijn voor je zelfbeeld en eigenwaarde.

De beauty standards zijn veelal onrealistische lichaamsidealen die voor de meeste vrouwen niet haalbaar zijn. En beauty standards zijn net fashion trends want om de zoveel jaren verandert het beeld van het perfecte lichaam in de Media.

In de jaren negentig zag je vooral een slank lichaam met hele grote borsten, beïnvloed door Pamela Anderson. Begin 2000 was er de ‘heroïn chic’ trend waarbij een zo dun mogelijk lichaam in was, beïnvloed door Paris Hilton. En de afgelopen jaren was juist de ‘slim thick’ trend in waarbij dikke ronde billen grote borsten en een platte buik de trend is, beïnvloed door Kim Kardashian.

Beauty bedrijven

De beauty standards zijn er om jou als vrouw onzeker te maken. Als je onzeker bent over jezelf en je lelijk voelt dan wil je het liefst hier iets aan doen om van deze onzekerheid af te komen. Dit is precies waar grote Beauty bedrijven op inspelen. Want als jij je onzeker voelt is de kans groter dat je geld uitgeeft aan producten en/of diensten om je beter te voelen over jezelf.

Deze grote Beauty bedrijven verdienen geld aan jouw onzekerheid. Ze willen dat je je onzeker voelt en jezelf wilt veranderen naar de beauty standards want dit is dé manier waarop zij hun producten kunnen verkopen en geld aan jou kunnen verdienen. Denk bijvoorbeeld aan afslankproducten, make-up, skincare, shaping lingerie, haarverwijderingsproducten, zelfbruiners etc. etc.

Bekijk de krachtige filmpjes van YouTuber Stephanie Lange ook eens waarin ze uitlegt waarom vrouwen zich onzeker voelen over hun lichaam.

Waarom een positief zelfbeeld belangrijk is

Een positief zelfbeeld en tevreden zijn met jezelf is heel belangrijk voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Door jezelf te accepteren, gewoon zoals je bent, neem je een hoop onzekerheden weg. Tevreden zijn met jezelf staat niet gelijk aan arrogant zijn of jezelf beter voelen dan anderen. Het draait om zelfliefde, het gaat er om dat je inziet dat je niet perfect hoeft te zijn en je niet anders voor hoeft te doen dan je van nature bent.

Leestip: Wees blij met jezelf: zo bereik je body positivity

Met een positief zelfbeeld kom je zekerder en positiever over op anderen en zullen mensen je automatisch mooier vinden en je ook zo gaan behandelen. Als je jezelf niet goed genoeg vindt en jezelf omlaag haalt, dan projecteer je dit ook op anderen. Zo wordt een relatie of gesprek niet alleen awkward, je geeft mensen ook een vrijbrief om lelijk over jou te gaan denken terwijl de kans groot is dat zij dit uit zichzelf helemaal niet zo zien.

Ik heb mijzelf ook leren accepteren, gewoon zoals ik ben

Ook ik heb mezelf niet altijd mooi of goed genoeg gevonden. Ik heb een aantal uiterlijke kenmerken in mijn gezicht die ik niet mooi vond, ik vond mezelf altijd veel te dun maar kon er niets aan doen, ik ben altijd verlegen geweest in groepen met onbekende mensen, ik vond het heel erg vervelend dat ik snel bloosde, ik wilde altijd alles goed doen want ik was bang om fouten te maken en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Leestip: Zo voel jij je elke dag zelfverzekerd | 8 tips

Maar, al deze karaktereigenschappen en uiterlijke kenmerken doen er niet meer zoveel toe want ik heb ze geaccepteerd. Het is wie ik ben en het is goed zo. Sinds ik mijzelf, mijn eigenschappen en uiterlijke kenmerken heb geaccepteerd gewoon zoals ze zijn voel ik mij veel zekerder over mijzelf en ook zekerder naar andere mensen toe. Want ik ben nou eenmaal wie ik ben en er is maar één van mij op deze hele aarde. Alleen daarom mag je al trots zijn op jezelf.

6 tips naar een positief zelfbeeld

1. Je bent goed genoeg, gewoon zoals je bent

Vaak hebben we het gevoel dat we perfect moeten zijn. Beter, mooier, slanker of succesvoller dan dat je nu bent. Dit is echter ontzettend vermoeiend en vrijwel niet haalbaar want de lat wordt steeds hoger gelegd. Door jezelf te accepteren gewoon zoals je bent zal deze spreekwoordelijke lat verdwijnen.

Stop met jezelf te vergelijken met anderen want vergelijken is destructief voor je eigen zelfbeeld. Door te vergelijken met mensen die het in jouw ogen beter doen of mooier zijn dan jij, maak je jezelf ongelukkig en onzeker. Onthoud dat er altijd wel iemand knapper, jonger, succesvoller of rijker is dan jij bent. Vergelijken heeft daarom weinig zin.

Je moet gaan inzien dat je niet perfect bent, dat niemand perfect is en dat perfectie niet bestaat. Iets of iemand mooi vinden is subjectief, het is dus niet makkelijk te meten en iedereen heeft er een andere mening over. Door jezelf te accepteren zul je inzien dat je niet perfect hoeft te zijn, dat je niet hoeft te veranderen en dat je gewoon tevreden mag en kan zijn met wie je nu bent. Dit zorgt voor meer rust, vrijheid, zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.

2. Respecteer je lichaam

Als we naar ons zelf kijken zien we eigenlijk alleen maar de buitenkant van ons lichaam; onze uitstraling, ons figuur en de punten waar we niet tevreden over zijn. Ga je lichaam eens anders bekijken. Je lichaam is namelijk een ‘machine’ waarmee je het aardse leven kan ervaren. Hoe tof is dat!

Je benen brengen je naar de locaties waar je heen wilt, met je armen kun je iemand omhelzen, je ogen zorgen ervoor dat je mooie dingen kunt zien, met je mond kun je heerlijke dingen proeven, je oren zorgen ervoor dat je prachtige muziek kunnen horen, je huid vernieuwt zichzelf elke maand enzovoort. Respecteer je lichaam en alles wat ze voor je doet.

3. Accepteer je mindere kanten

Om jezelf mooi te kunnen vinden moet je eerst je mindere kanten accepteren. Hoe je er ook uitziet en wat je zwakke punten ook zijn, je zal met jezelf moeten leven. Leer jezelf gewoon zoals je bent volledig te accepteren, zowel je mooie als ook je minder mooie kanten.

Iedereen heeft mooie kanten, sterke eigenschappen maar ook mindere mooie kanten en zwakke eigenschappen want niemand is perfect. Door deze niet meer af te kraken maar juist te accepteren omdat ze onderdeel zijn van jou, zal je zelfvertrouwen toenemen en je zelfbeeld positiever worden. Iedereen mag er zijn ondanks deze mindere kanten, jij dus ook.

4. Waardeer je eigen uiterlijk en uitstraling

De meeste vrouwen zijn kritisch op zichzelf als ze in de spiegel kijken. Zoals Fred van Leer zegt in het programma ‘Alles uit de kast”: ‘Vrouwen benoemen altijd dát wat ze niet mooi vinden aan zichzelf‘.

In plaats van te kijken naar onze mooie kanten en positieve eigenschappen, leggen we juist de nadruk op de dingen die we niet mooi vinden aan onszelf. En dat is erg jammer, want we hebben allemaal mooie kanten en positieve punten die daardoor ondergesneeuwd raken.

Leestip: Hoe je eigen gedachten je leven kunnen beïnvloeden

Ga elke dag even voor de spiegel staan, kijk goed en benoem de dingen die je mooi vindt aan jezelf en denk aan je positieve eigenschappen waar jij trots op bent. Focus je op deze punten en negeer waar je niet tevreden over bent.

Probeer dit zo vaak mogelijk te doen want jij bent de enige die je zelfvertrouwen kan doen vergroten. Hoe vaker je dit tegen jezelf zegt hoe meer je er in gaat geloven en hoe positiever je zelfbeeld zal worden. En een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen laat je vanzelf meer stralen wat je automatisch weer mooier maakt.

5. Besteed aandacht aan je uiterlijk

Deze tip lijkt misschien haaks te staan op mijn eerdere uitleg, maar we kunnen simpelweg niet ontkennen dat aandacht aan jezelf besteden je een beter gevoel geeft over jezelf. Dit betekent echter niet dat je jezelf helemaal hoeft te veranderen naar de beauty standards. Wees jezelf en overdrijf het niet want dit kan juist weer gevaarlijk zijn voor je zelfbeeld. Doe alleen waar jij je goed bij voelt.

Verzorg bijvoorbeeld je huid door middel van een huidverzorgingsroutine en draag een klein beetje make-up om er stralend uit te zien. Draag de kleding waar jij je mooi in voelt en die comfortabel dragen. Draag je haar op een manier die het beste bij jouw gezicht past en draag de parfum waar jij vrolijk van wordt. Zo kom je verzorgd voor de dag en voel je je tevens een stuk zekerder over jezelf!

6. Mooi zijn zit van binnen

Het cliché ‘echte schoonheid zit van binnen’ is niet voor niets een cliché omdat het ontzettend waar is. Mensen beoordelen andere mensen vaak eerst op hun uiterlijk maar stellen dit bij op basis van je eigenschappen en karakter naarmate ze je beter leren kennen.

Wees dus niet alleen een mooi mens aan de buitenkant, maar ook zeker aan de binnenkant waarbij vriendelijkheid een van de belangrijkste en aantrekkelijkste eigenschappen is die iemand kan hebben. Geef aandacht aan je goede eigenschappen, waar ben je trots op? Er is zoveel meer dat jou een mooi mens maakt dan alleen maar je buitenkant.

Meer lezen over dit onderwerp


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.