Blush is eigenlijk de finishing touch van je make-up look en daarom een onmisbaar item in je make-up collectie. Met blush breng je kleur aan in je gezicht, het accentueert je jukbeenderen waardoor je wangen een mooie gezonde blos krijgen. Maar als je niet echt thuis bent in make-up kan het lastig zijn een blush te kiezen die het beste bij jou past. In dit artikel vertel ik je alles wat je wil weten over blush.

Wat is blush en waar gebruik je het voor

Blush is een gekleurde poeder of crème en is meestal roze, perzik of koraal van kleur. Met het gebruik van blush geef je vorm en kleur aan je gezicht wat je een frisse en jeugdige uitstraling geeft. Meestal breng je blush aan na foundation, maar uiteraard kun je blush ook zonder foundation gebruiken.

De kleur van de blush en de plek van aanbrengen kan je uiterlijk veranderen. Het is daarom noodzakelijk dat je de juiste blush kiest voor jouw huidtint en het op de juiste plek aanbrengt die past bij jouw gezichtsvorm.

Verschillende soorten blush

Er bestaat niet maar één soort blush, er zijn ontzettend veel blushes voor verschillende toepassingen verkrijgbaar. Maar uiteindelijk doen ze allen hetzelfde mits je ze op de juiste manier toepast. Naast de verschillende kleuren (roze, perzik etc.) heb je matte blushes en glanzende blushes. Verder zijn er blushes in verschillende texturen verkrijgbaar. Hieronder leg ik de bekendste uit.

Poeder blush

De poeder blush is de meest gebruikte blush variant, eigenlijk heeft elk merk deze wel in haar assortiment. De poeder blush is in principe geschikt voor alle huidtypen, maar een vette huid kan sowieso het beste kiezen voor een poeder blush vanwege de matterende werking. Poeder blushes zijn beschikbaar in matte of glanzende finishes, je keuze bepaal je op basis van je smaak. Een blush met glans kan echter ook meteen als een highlighter fungeren, handig als je weinig tijd hebt. Heb je een rijpere huid, kies dan liefst voor een matte blush aangezien glans de nadruk kan leggen op rimpels.

Crèmeblush of liquid blush

De substantie van een crèmeblush of liquid blush is vettig, daarom is deze het meest geschikt voor de normale tot droge huid. Soms wordt er aan deze blush hydraterende bestanddelen toegevoegd waardoor ze mooi aanbrengen en goed blijven zitten. Een crèmeblush geeft meestal een natuurlijker effect dan een poederblush omdat het met je huid samensmelt na aanbrengen. Een crèmeblush is ook vaak intenser gepigmenteerd dan poeder blushes en het geeft daarnaast glans aan je huid. Of je dit mooi vindt hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur.

Kies de juiste kleur

Om een zo natuurlijk en fris mogelijk resultaat te krijgen, doe je er goed aan je eigen huidtint te onderzoeken. Een verkeerde tint voor jouw huidtype kan er al gauw voor zorgen dat je make-up onnatuurlijk oogt en daardoor teveel opvalt of juist wegvalt. Is je huidtint licht, medium of donker? En wat is de ondertoon van je huid? Hele belangrijke informatie om een blush te kiezen die het beste bij jou past. Hieronder leg ik je dit precies uit.

lichte huidtint blush
Lichte huidtint
medium huidtint blush
Medium huidtint
donkere huidtint blush
Donkere huidtint

Lichte huid

Bij een lichte huid kun je het beste kiezen voor licht gepigmenteerde blushes. Diepe intense kleuren kunnen je een harde uitstraling geven. Kies bij een koele (roze) ondertoon voor licht roze of licht perzik tinten. Kies bij een warme (olijf/gele) ondertoon voor perzik of brons tinten.

Medium huid

Op een medium huidtint staan veel blushes mooi maar kies niet te lichte kleuren aangezien deze zullen wegvallen op jouw huidtint. Kies bij een koele (roze) ondertoon voor roze en koraal tinten. Kies bij een warme (olijf/gele) ondertoon voor perzik, oranje en terracotta tinten.

Donkere huid

Bij een donkere huid kun je kiezen voor felle diep gepigmenteerde kleuren. Lichte kleuren zullen op jouw huid niet opvallen. Bij een donkere huid staan rood, fuchsia en diepe bronstinten mooi.

blush op een lichte huidtint
Blush op een lichte huidtint
blush op een donkere huidtint
Blush op een donkere huidtint

Hoe breng je blush aan

Bij het aanbrengen van blush gaat het erom dat je vorm en kleur aan je gezicht geeft. Voor het aanbrengen van je blush zijn er een aantal vuistregels. Voordat je begint moet je een goede voorbereiding hebben gedaan. Daarnaast moet je de juiste tools bezitten om de blush goed aan te kunnen brengen en wil je als laatste weten waar jij de blush voor jouw gezichtsvorm het beste kan aanbrengen. Ik leg het je hieronder allemaal uit.

Voorbereiding

Voordat je make-up aanbrengt zorg je ervoor dat je gezicht gereinigd is, je moisturizer en je SPF zonnebrandcrème hebt aangebracht. Vervolgens kun je kiezen of je een basis make-up aanbrengt zoals een primer en foundation. Maar houd je niet van deze make-up dan sla je deze stap over. Als je juist wel graag poeder draagt, zorg er dan voor dat je daar overheen een poeder blush aanbrengt. Een crèmeblush gaat namelijk vlekken over poeder.

Tools

Goed gereedschap is het halve werk zeggen ze wel eens, dit geldt ook voor make-up. Gebruik voor het aanbrengen van een poeder blush een goede blush kwast. Investeer in een goede van een paar tientjes. Dit lijkt misschien duur, maar als je de kwast (bijna) elke dag gebruikt is het de investering meer dan waard.

Ik heb kwasten van bijna 10 jaar oud die nog zo goed als nieuw zijn. Mijn favoriete kwasten zijn van de merken Zoeva, MAC Cosmetics, Sigma en Real Techniques. Voor het aanbrengen van crème blush kun je een stippling brush, een beautyblender of je handen gebruiken.

Basisregels

Nu je de basis hebt aangebracht kun je overgaan tot het aanbrengen van je blush. Ik vertel je graag een aantal basisregels om zo je blush het beste tot zijn recht te laten komen. Indien je een volledige make-up draagt, breng je blush dan liefst aan na je bronzer en voor je highlighter.

Breng niet teveel blush in een keer aan, je kan de blush beter opbouwen dan wegvegen. Tik teveel poederblush van je kwast af, blaas nooit op je kwast aangezien het onhygiënisch is. Breng blush aan met ronddraaiende bewegingen en blend goed zodat het er zo natuurlijk mogelijk uitziet. En stem ook de kleur van je blush af op je kleding of lipstick zodat het een mooi geheel vormt.

Gezichtsvormen

Elke gezichtsvorm vraagt om een andere manier van blush plaatsing. Er zijn vele diverse vormen waarvan ik de vijf meest voorkomende hieronder voor je uitleg. Om je jukbeenderen te vinden kun je je wangen inzuigen, zo vind je de hoogste punt van je wangen. Om de appeltjes van je wangen te vinden kun je zachtjes glimlachen.

blush aanbrengen hartvormig gezichtsvorm

Hart

Een hartvormig gezicht heeft vaak een langer hoofd, breed voorhoofd met prominente jukbeenderen en een puntige kin. Blush op de juiste plek kan je gezicht meer in verhouding brengen.

Breng de blush aan vanaf de bovenkant van je oor op je jukbeenderen en stop ter hoogte van je buitenste ooghoek. Breng ook blush aan op je slapen richting het midden van je voorhoofd om de breedte van je voorhoofd in evenwicht te brengen met je kin.

Rond

Bij een rond gezicht zijn je wangen en kin rond en breed. Met blush op de juiste plekken kun je je gezicht langer en smaller doen lijken.

Met een rond gezicht mag je je jukbeenderen wat meer accentueren. Breng je blush aan vanaf het hoogste punt van je oor richting je mond. Breng een klein beetje blush aan op je kin om je gezicht langer te doen lijken. Gebruik bij een rond gezicht bij voorkeur een matte blush, een glanzende blush kan je gezicht ronder doen lijken.

Vierkant

Een vierkant gezicht heeft vaak rechte lijnen en hier zijn de jukbeenderen even breed als de kaaklijn. Bij deze gezichtsvorm wil je de hoeken verzachten.

Breng je blush op de appeltjes van je wangen iets onder je jukbeenderen aan met ronddraaiende bewegingen, zo maak je je gezicht optisch ronder. Breng ook een beetje blush aan in je haarlijn, dit helpt de randen van je gezicht te verzachten.

blush aanbrengen ovaal gezichtsvorm

Ovaal

Ovale gezichten hebben prominente wangen en een ovale kin waardoor deze vorm eigenlijk alles kan hebben. Je kan je jukbeenderen accentueren maar ook de appeltjes van je wangen.

Wil je de nadruk leggen op je jukbeenderen dan breng je de blush aan op je jukbeenderen en vervaag deze in een rechte lijn richting het midden van je oor. Breng ook een beetje aan op je haarlijn in het midden van je voorhoofd. Zo wordt je gezicht optisch wat voller

blush aanbrengen langwerpig gezichtsvorm

Langwerpig

Een langwerpig gezicht kenmerkt zich door lange smalle lijnen. Door blush op de juiste plekken aan te brengen kan je je gezicht korter en voller doen lijken.

Breng je blush aan met horizontale lijnen op je jukbeenderen onder je buitenste ooghoek en vervaag naar het midden van je oor. Zet de blush wat meer aan en zorg ervoor dat je blush nooit onder het puntje van je neus komt om zo je gezicht optisch te verkorten.

Leestip:

Top 5 beste blushes


Hourglass AMBIENT™ Lighting Blush € 47,-

Glanzende blush die heldere kleuren met de Lighting Powders combineert voor een natuurlijke soft-focus en stralend effect. Creëert kleur met meer diepte.


MAC Powder Blush € 29,95

Deze poederblush bevalt veel pigment en wordt makkelijk verdeeld. Is langhoudend en blijft feilloos zitten. Verkrijgbaar in matte en satijnen finishes voor een natuurlijk tot glanzend effect.


Path McGrath Skin Fetish Divine Blush € 43,-

Is een satijnachtige zijdezachte poeder blush met een fluwelen vederlichte finish in mat en shimmer verkrijgbaar. Kan in meerdere lagen worden opgebouwd.


E.L.F. Primer Infused Blush € 7,-

Deze langhoudende matte blush is verrijkt met primerpoeder wat de hele dag blijft zitten. Is makkelijk aan te brengen en te blenden.


E.L.F Halo Glow € 10,-

Deze stralende blush met licht, opbouwbare formule trekt moeiteloos in de huid en geeft de wangen een stralende kleur. Bevat 2% squalaan.


Beeld: jcomp Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Make-up Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor het aanbrengen van een mooie make-up. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.