Ondanks dat de meeste mensen graag mooi oud willen worden zonder al teveel rimpels en vlekjes, is zonnebrandcrème nog niet dusdanig ingeburgerd als de enige echte antirimpelcrème. Eigenlijk zou het heel normaal moeten zijn om een aparte zonnebrandcrème in je dagelijkse huidverzorgingsroutine op te nemen. Toch is dit nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. 

Dat de zon veel schade kan toebrengen aan je huid is bij de meeste mensen inmiddels wel bekend. Waarom smeren we ons dan niet vaker in met zonnebrandcrème om ons tegen deze schade te beschermen? Alleen als het hoogzomer is en we bv. naar het strand gaan nemen we trouw een flesje zonnebrandcrème mee, echter moet je toch echt dagelijks gaan smeren en wel om de volgende redenen.

Schade door de zon

De zon is verantwoordelijk voor 90% van de huidveroudering. De zon veroorzaakt niet alleen rimpels, pigmentvlekken en een slappe huid. Door teveel onbeschermd in de zon te verblijven wordt de kans op huidkanker ook vele malen groter. Door ons zongedrag krijgt 1 op de 4 Nederlanders de komende jaren te maken met huidkanker, aldus Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie.

Oorzaken huidveroudering

Je huid verouderd op twee manieren. Van binnenuit door een natuurlijk proces vanuit je genen. Dit veroorzaakt fijne lijntjes en het verlies van collageen waardoor de huid dunner wordt. Hier is niet zoveel aan te doen, behalve een gezonde levensstijl aanhouden. Daarnaast verouderd je huid door invloeden van buitenaf zoals uv-straling, mimiek, roken en alcohol. Deze externe factoren zijn verantwoordelijk voor diepe rimpels, pigmentvlekken en een dikke leerachtige huid. Dit heb je natuurlijk wel zelf in de hand.

Leestip: Dit is de beste antirimpelcrème die iedereen moet smeren! + top 5 beste zonnebrandcrèmes

Verschil UVA en UVB

Zonnestralen bestaan uit UVA- en UVB-stralen. UVA (Aging) zijn de zonnestralen die op de lange termijn zorgen voor huidveroudering zoals rimpels en pigmentvlekken. UVA komt ook gewoon door wolken en glas heen, nog een reden om je altijd met zonnebrandcrème in te smeren ongeacht het weer en waar je verblijft. UVB (Burn) zonnestralen zorgen voor het tijdelijke rood worden van de huid en verbranding. Beide dus zeer slecht voor je huid. Dit kun je ondervangen door elke dag voldoende zonnebrandcrème te smeren.

Welke factor moet je smeren

Wen je aan om gedurende het hele jaar een zonnebrandcrème te smeren, in ieder geval op je gezicht en hals. Omarm het als laatste stap in je huidverzorgingsroutine voor overdag. SPF in make-up alleen geeft je niet voldoende bescherming, kies dus voor een aparte zonnebrandcrème.

Leestip: Hoe begin je met een huidverzorgingsroutine + juiste volgorde van aanbrengen

SPF 15 is voor de wintermaanden voldoende maar kies in de warme maanden als de zon hoger gaat staan (ik houd de maanden april-september aan) minstens voor SPF30. Deze factor beschermd voor 97% tegen uv-straling. Smeer tijdens deze maanden regelmatig opnieuw gedurende de dag, de regel hiervoor is een halve theelepel om de 2 uur voor je gezicht en hals.

Maar onthoudt goed dat de zon natuurlijk ook voor goede dingen zorgt! Je wordt er namelijk heel vrolijk van, je bent meer buiten als de zon schijnt en zo zorgt de zon er ook weer voor dat je de nodige vitamine D aanmaak. En als je je elke dag voldoende insmeert heb je niets van de zon te vrezen. Dus geniet! En zon met mate.

Top 5 beste zonnebrandcrèmes

top 5 beste zonnebrandcrèmes op een rijtje

dr. Jetske Ultee SPF 30 Suncover € 16,95

Beschermt tegen UVA- en UVB filters SPF 30. Bevat niacinamide en squalane.

✅ vrij van parfum en alcohol


Avène SPF 50 Intense Protect € 25,-

Beschermt tegen UVA- en UVB filters Spf 50+.. Bevat glycerine en vitamine E.

✅ vrij van parfum en alcohol


dr. Leenarts Suncare SPF 50 € 25,99

Beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Bevat glycerine, vitamine E en zonnebloemolie.

✅ vrij van parfum en alcohol


Biodermal SPF 50 Kids € 17,-

Beschermt tegen UVA- en UVB-filters SPF 50. Bevat het unieke Triple Moist Complex met drie essentiële vochtinbrengende ingrediënten.

✅ vrij van parfum en alcohol


Paula’s Choice SPF 50 Dagcrème € 44,-

Luchtige dagcrème met SPF 50. Beschermt tegen UVA- en UVB synthetische zonnefilter. Bevat krachtige antioxidanten.

✅ vrij van parfum en alcohol


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.