Het nieuwe jaar is in zicht. Wat betekent dat we gaan reflecteren op het oude jaar en vooruitkijken naar het nieuwe. En bij een frisse start met nieuwe kansen horen traditiegetrouw goede voornemens. Iets wat veel mensen maken aan elk begin van het nieuwe jaar. Helaas slaagt er maar een klein percentage in om goede voornemens te laten slagen, voor de ruime meerderheid mislukken de goede voornemens al na een paar weken. Hoe kunnen we er toch voor zorgen dat onze goede voornemens dit keer wel gehaald worden?

Veel populaire ‘goede voornemens’ zijn: afvallen, stoppen met roken en beter omgaan met geld. Uit onderzoek van ING blijkt al jaren dat zo’n 80% van de Nederlanders goede voornemens voor het nieuwe jaar maakt. Maar dat er ongeveer 90% faalt om zijn goede voornemens vol te blijven houden. Hoe dit komt leg ik je in dit artikel uit. We gaan eerst terug naar waar goede voornemens eigenlijk vandaan komen.

Waar komen goede voornemens vandaan?

Volgens wibnet.nl gaat de traditie van goede voornemens terug tot het Babylonië van 4000 jaar geleden. Toen hadden ze betrekking op het teruggeven van geleende gereedschappen. In het oude Rome beloofden mensen vaak om anderen goed te behandelen. Toen het christendom opkwam, werden deze beloften vervangen door gebeden en vasten. Vandaag de dag gaan goede voornemens vooral over persoonlijke verbeteringen en om de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Waarom goede voornemens meestal niet werken

Het overgrote deel van de mensen lukt het niet zijn goede voornemens vol te houden omdat ze gewoontes willen veranderen die er al jaren ingesleten zijn, aldus André Aleman, hoogleraar neuropsychologie bij het UMCG in Groningen. Mensen zijn gewoontedieren. Ons ego blijft het liefst in de comfort zone, houdt liefst vast aan dat wat wij het beste kennen want dat is veilig en vertrouwd. Een echte gedragsverandering is dan ook héél moeilijk, er is echte wilskracht voor nodig om je goede voornemens vol te blijven houden.

Volgens psycholoog Thijs Launspach draagt het beloningssysteem in je hersenen ook bij aan het niet volhouden van je goede voornemens. Elke keer als je naar de sportschool bent geweest of als je dat stukje taart hebt afgeslagen word je beloond door je hersenen met een goed gevoel. Na verloop van tijd wordt dat goede gevoel steeds minder omdat het ‘normaal’ wordt. De benodigde discipline om vol te blijven houden wordt dan steeds groter waardoor het steeds moeilijker wordt. Als je daarbij ook nog eens niet goed in je vel zit dan geef je het na een paar weken heel makkelijk weer op.

De keerzijde van goede voornemens

De goede voornemens zoals wij ze kennen draaien vooral om onszelf als persoon. Het nieuwe jaar wordt jouw jaar waarin je nu eindelijk de beste versie van jezelf wordt. Ondanks dat goede voornemens een positief voorkomen hebben, zet het jezelf en je verleden eigenlijk in een negatief daglicht. Je huidige situatie en hoe je gepresteerd hebt is niet goed genoeg. Je bent niet tevreden over jezelf, het moet daarom anders en beter in het nieuwe jaar. Dit levert je vooraf al de nodige stress op waardoor het eigenlijk onbegonnen werk is.

Leestip: Wees blij met jezelf: zo bereik je body positivity

Zo laat je je goede voornemens wel slagen

Persoonlijk heb ik nog nooit aan goede voornemens bij aanvang van het nieuwe jaar gedaan. Als ik iets wil veranderen heb ik daar geen jaarwisseling bij nodig. Als ik besluit iets te veranderen dan kan dat op elke willekeurige dag. Verder ben ik best tevreden met mijzelf en mijn leven dat ik mezelf geen grote veranderende voornemens hoef op te leggen. Dat geeft een hoop rust in mijn hoofd.

Wil jij aan de slag met goede voornemens? Houd het dan vooral lekker simpel. Doelen stellen, jezelf verbeteren en slechte gewoontes achter je laten is natuurlijk hartstikke goed. Maar er stress van krijgen werkt averechts en levert je uiteindelijk niks op. Ik geef je hieronder enkele tips die je hierbij op weg helpen.

1. Verander je goede voornemens in goede gewoontes

Maak in plaats van ‘goede voornemens’ er goede gewoontes van, deze werken namelijk wel! Goede voornemens is een goed begin maar maakt het werken aan je gewoontes niet concreet. Je goede voornemen blijft dan voornamelijk bij dromen en wensen. Ga aan de slag met je slechte gewoontes en maak er meteen leuke goede gewoontes van.

Verander je gewoontes alleen voor jezelf omdat ze jou een goed gevoel geven en je leven beter maken. Doe het niet voor een ander of om er voor de buitenwereld beter of intelligenter uit te zien want dan zul je merken dat je ze op den duur niet zal volhouden. Doe het alleen als je er zelf voor de volle 100% achter staat.

2. Houd je goede gewoontes klein en maak ze concreet

Stel geen grote doelen die niet haalbaar zijn en waarvan je niet precies weet waar je moet beginnen. Houd je goede gewoontes laagdrempelig en begin met een of twee veranderingen tegelijk. Waak ervoor dat je niet alle slechte gewoontes tegelijk wilt aanpakken maar doe dit stap voor stap. Op die manier is je verandering naar goede gewoontes beter vol te houden.

Een goed voornemen gaat alleen over wat je wil maar niet over hoe je dit voor elkaar gaat krijgen. Maak je het niet concreet dan blijft het uiteindelijk bij wensen en een droom. Maak je doel en goede gewoontes dus concreet en positief, wat wil je precies en hoe ga je dit bereiken. Dus niet ‘ik wil gezonder eten’ maar ‘ik ga beginnen met elke dag 2 stuks fruit en 250 gram groenten te eten. Daarna kun je dit verder gaan uitbreiden door ongezonde voeding te vervangen voor gezonde(re) voeding.

3. Geef je goede gewoontes de tijd

Net zoals we onze spieren kunnen trainen, kunnen we onze hersenen ook trainen. Hoe vaker je een nieuwe gewoonte herhaald en toepast, des te makkelijker deze gewoonte ons af zal gaan. Je nieuwe gewoontes worden zo een vanzelfsprekende handeling in je hersenen. Neem minstens twee maanden de tijd om aan je nieuwe gewoontes te werken, zoveel tijd kost het namelijk om een nieuwe gewoonte je eigen te maken. Geef dus niet meteen je goede gewoonte op als het een keertje niet is gelukt. Houd vol en spreek anders met jezelf een moment af om het opnieuw te proberen.

Terwijl je je nieuwe gewoontes aan het trainen bent, mag je jezelf tussentijds best belonen met iets dat je heel lekker of leuk vindt. Gun jezelf af en toe je guilty pleasure of maak met jezelf de afspraak dat je iets leuks mag kopen van het geld dat je bespaard hebt nadat je bent gestopt met roken bijvoorbeeld. Dit maakt het trainen van je goede gewoontes leuker en beter vol te houden.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: umcg.nl, destentor.nl, uva.nl


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.