Vandaag is het nationale Complimentendag! Van oorsprong een Nederlands initiatief ontstaan in 2003. Tijdens Complimentendag staat het compliment of de uiting van waardering centraal. Op deze dag mag je een ander (en jezelf!) wat extra oprecht complimenteren, want dat doen we eigenlijk veel te weinig. In dit artikel vertel ik je meer over de voordelen van complimenten, zowel om te geven als te krijgen. 

Wat doen complimenten met je?

Een compliment is letterlijk een blijk van waardering voor iets wat je hebt gedaan of een prestatie die je hebt geleverd zonder er iets voor terug te krijgen. Een compliment kan bijvoorbeeld ook gegeven worden als iemand je prijst voor je mooie kleren of omdat je er leuk uitziet. “De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden” aldus William James (Amerikaanse psycholoog 1842 -1910).

De mens is een sociaal dier, we willen graag goedkeuring krijgen van anderen. Een compliment krijgen zorgt voor de aanmaak van dopamine (het gelukshormoon) wat voor een positief gevoel zorgt. Daarnaast dragen oprechte complimenten bij aan meer verbondenheid en vertrouwen met anderen en geeft het je eigen zelfvertrouwen een boost.

Complimenten geven is belangrijk

Een compliment geven kan soms lastig zijn, als je het niet gewend bent kan het moeilijk zijn openlijk je waardering uit te spreken. Toch is het belangrijk dit wel zo nu en dan te doen. Door een compliment te geven laat je zien dat je iemand of iets waardeert, dat je de positieve kant ziet van diegene en betrokken bent. Deze blijk van waardering krijg je dan ook terug. Daarbij is het goed regelmatig stil te staan bij de positieve dingen in het leven, dit draagt bij aan je geluksgevoel.

Zo geef je zelf complimenten

  • Geef alleen oprechte complimenten die je ook echt meent maar overdrijf het niet.
  • Formuleer je compliment positief en onderbouw het eventueel met een voorbeeld.
  • Geef een compliment altijd face-to-face, binnen een groep komt een compliment meestal niet goed over.

Complimenten ontvangen is een kunst

Complimenten ontvangen kan net als geven voor sommige mensen lastig zijn. Vaak vinden we onze eigen prestaties niet de moeite waard en ontkrachten we het gegeven compliment door net te doen of het niets voorstelde. Hiermee laat je jezelf niet alleen onzeker overkomen, je slaat ook het gegeven compliment in de wind wat niet beleefd is naar de gever.

Zo ontvang je complimenten

  • Er is maar 1 goed antwoord te geven op het ontvangen van complimenten. Het magische maar simpele woord dat we vroeger allemaal van onze ouders hebben geleerd als we iets kregen: ‘dankjewel’. Luister met aandacht naar de gever, neem het compliment dankbaar in ontvangst en zeg dankjewel! Zo simpel kan het zijn.

10 voorbeelden van complimenten geven

1. Ik vind dat je het goed doet, ga zo door.
2. Ik ben trots op je.
3. Ik vind jou een hele goede vriendin.
4. Ik vind dat je er geweldig uitziet.
5. Ik vind dat je lekker ruikt.
6. Ik vind je een fantastische moeder.
7. Ik vind je nieuwe bril je goed staan.
8. Ik vind dat je hele mooie foto’s maakt.
9. Ik waardeer je enthousiasme.
10. Jij hebt echt talent.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronnen gebruikt: desteven.nl voorpositiviteit.nl centrum-fameus.nl

VIP Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke maand een update van Mooigids. Mis nu nooit meer een nieuwe blogpost en blijf altijd op de hoogte!

Lees mijn privacyverklaring voor meer info