We hebben allemaal wel eens last van een chagrijnige bui, je kan tenslotte niet altijd vrolijk zijn. Ben je regelmatig chagrijnig, dan is dit niet alleen vervelend voor jezelf maar ook voor je omgeving. Je weer blij en positief voelen heb je gelukkig grotendeels zelf in de hand. In dit artikel geef ik je tips om je humeur te verbeteren zodat je je weer vrolijk gaat voelen!

Chagrijnig zijn is een gemoedstoestand waarin je ongenoegen tot uiting komen. Iedereen heeft wel eens een chagrijnige bui. Er zijn ontzettend veel redenen waardoor je je chagrijnig kan voelen. Zo kan je met het verkeerde been uit bed zijn gestapt omdat je slecht hebt geslapen, je hebt een vervelende ervaring gehad waarbij je kritiek kreeg, het gaat allemaal even niet zoals jij het wil of soms heb je gewoon van die dagen dat alles mis lijkt te gaan.

Er zijn ook mensen die veel vaker en langduriger chagrijnig zijn. Dit kan door erfelijke eigenschappen of wisselende hormoonspiegels veroorzaakt worden. Maar nog belangrijker is, hoe ga je om met je chagrijnige bui en hoe kun je je weer blij en vrolijk voelen?

Het nadelige effect van chagrijnig zijn

Als je vaak chagrijnig bent dan voel je je waarschijnlijk ontevreden, heb je een slechte stemming en word je snel boos. Dit ontneemt je je innerlijke rust en positieve kijk op het leven. Het vervelende aan je chagrijnig voelen ligt niet alleen bij jezelf. Je beïnvloedt je omgeving hier ook nadelig mee. Door chagrijnig rond te lopen verpest je niet alleen je eigen dag, maar ook dat van een ander.

Als je namelijk chagrijnig bent ben je geneigd om fel te reageren naar je partner, kinderen of collega’s. Op dat moment ben je onredelijk en is het lastig om later je woorden terug te nemen en het vertrouwen te herstellen. Ik herken dit zelf maar al te goed van mijn mommy burn-out tijd waarin ik enorm vermoeid was en mijn hormoonspiegels alle kanten op gingen.

Omgaan met een chagrijnige bui

Als je een chagrijnige bui aan voelt komen is het minste wat je kan doen je omgeving hiervan op de hoogte stellen. Als je aangeeft dat je je even niet zo vrolijk voelt dan zullen ze eerder geneigd zijn hier begrip voor op te brengen dan als je zomaar vanuit het niets fel reageert. Probeer er even over te praten om je hart te luchten of zonder jezelf even af om niet in de verleiding te komen je af te reageren op de mensen om je heen.

Daarnaast is het belangrijk je mindset te veranderen. Je gedachten zijn een groot goed die je gemoedstoestand enorm kunnen beïnvloeden. Door mindful te denken kun je je chagrijnige bui ombuigen naar gedachten waar je veel meer aan hebt.

7 blij worden tips

Onthoud dat chagrijnig zijn vaak ook een keuze is, je hoeft je niet neer te leggen bij dit gevoel dat je momenteel hebt. Wat er ook gebeurt, je hebt altijd zelf in de hand hoe je je door iets laat beïnvloeden en hoe je met bepaalde situaties omgaat. Hoe eerder je er bij bent als je je chagrijnig begint te voelen, hoe sneller je je weer blij kan gaan voelt. De volgende tips zullen je helpen je snel weer blij te voelen.

Tip 1. | mindfulness

Als je chagrijnig bent heb je misschien het idee dat je er zelf niet zoveel aan kan doen. Toch heb je zelf de keuze om het te veranderen door je gedachten aan te passen. Dit heet ook wel mindfulness. Accepteer dat het leven niet altijd leuk is en dat er dingen gebeuren die je niet altijd in de hand hebt. Wat je wel in de hand hebt is het beïnvloeden van je eigen leven in het hier en nu. Je kan nu je negatieve gedachten ombuigen naar positieve gedachten.

Tip 2. | kom uit je hoofd

Je negatieve chagrijnige bui komt grotendeels door je eigen negatieve gedachten. Kom uit je hoofd door simpelweg niet teveel te denken. Dit is lastiger dan het lijkt, maar door je focus te verleggen naar iets positiefs lukt het ineens veel makkelijker. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, hardlopen of dansen op muziek in de woonkamer. Door je lijf te gebruiken zul je zien dat je minder gaat denken. Een extra voordeel hiervan is dat na een halfuur bewegen het stofje Endorfine vrij komt waar je je meteen een stuk vrolijker door gaat voelen.

Tip 3. | laat het los

Neem afstand van hetgeen je chagrijnig of stressvol maakt. Indien je er geen invloed op hebt, probeer het lost te laten en zo nodig de situatie te accepteren. Heb je er wel invloed op, neem dan de juiste acties om het probleem aan te pakken. Blijf niet hangen in de nare emotie die het probleem bij je oproept.

Tip 4. | zorg goed voor jezelf

Neem voldoende me-time en laad jezelf weer op. Trakteer jezelf op iets lekkers, neem een warm bad, kijk een leuke serie of zet vrolijke muziek op. Doe iets wat je leuk vindt, waar je blij van wordt en waar je rust in kan vinden. Neem hier ook echt even de tijd voor om er van te kunnen genieten. Dit zal je gedachten en humeur positief beïnvloeden waardoor je je snel weer vrolijk zult voelen.

Tip 5. | wees dankbaar

Waardeer alles wat je hebt en dát wat goed gaat in je leven. Sta regelmatig even stil bij waar je allemaal dankbaar voor bent; is het je familie, werk of het fijne huis waar je in woont? Hoe cliché het ook klinkt, als je je hier meer bewust van wordt zul je meer blijheid voelen en geluk ervaren.

Tip 6. | neem het niet te serieus

Neem het leven niet zo serieus en weet dat alles weer voorbij gaat. Heel veel dingen zijn van tijdelijke aard, ook dat vervelende probleem waardoor je nu een chagrijnige bui hebt. Sterker nog, het hele leven is een grote tijdelijke aangelegenheid. Bekijk je probleem daarom eens van een afstandje, zet het eens in perspectief. Is het dan nog steeds zo’n enorm groot probleem?

Tip 7. | geniet van de kleine dingen in het leven

Ook dit is weer enorm cliché maar daarom niet minder waar. Geniet van een heerlijke kop thee op de bank en even niets hoeven, geniet van een knuffel met je huisdier, geniet van een wandeling door het bos, geniet oprecht van het complimentje dat je zojuist kreeg, geniet van de glimlach van je kind. Er zijn zoveel kleine dingen waar je van kan genieten. Het is eigenlijk heel simpel en super makkelijk om je humeur hiermee te beïnvloeden.

Meer lezen over dit onderwerp


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.