Is het oké om soms je kind te negeren?

Als een baby geboren wordt krijgt het tijdens de bevalling helaas geen handleiding mee. Als ouders dien je zelf maar uit te vogelen hoe je het beste je kind kan opvoeden. Meestal doe je het pedagogisch verantwoord maar soms heb je van die momenten dat je het even niet meer ziet zitten. Is ongewenst gedrag negeren dan de oplossing?

Je kind zo nu en dan even op de negeerstand zetten worden ze echt geen minder mens van. Het is een manier van ons ouders om de taak van het opvoeden uit te houden, anders zouden we gillend gek worden! Want als mama niet gelukkig is is niemand in het gezin gelukkig nietwaar? Maar is de negeerstand wel zo verstandig als het aankomt op opvoeden en ongewenst gedrag afleren? Daar kom ik later op terug.

Geen aandacht geven

Voor jou als ouder is het nodig je af en toe even af te sluiten van je kind(eren). Ze slurpen een groot gedeelte van de dag je aandacht en energie op, dus op elk wissewasje reageren kun je als ouder best tot het minimum beperken. Als ik namelijk voor elke keer dat er ‘mama’ geroepen wordt een euro kreeg dan was ik nu miljonair geweest. Een korte ‘hmhmm’, ‘oh ja’ of ‘weet ik niet’ voldoet bij kleinigheden. Zo leren ze ook dat het leven niet alleen om hen draait. In het geval van bepaald ongewenst gedrag is negeren niet op zijn plaats.

Gepast negeren

Als een kind op een negatieve manier aandacht blijft trekken met zeuren, jengelen, lelijke woorden zeggen, napraten of je op een andere manier aan het uitdagen is kun je dit gedrag het beste negeren. Elk gegeven aandacht, ook door boos te worden, krijgt het kind juist wat hij wil; beloond worden. Door niet te reageren is de lol er gauw vanaf. Leg de eerste keer wel duidelijk uit dat je dit gedrag afkeurt en er geen aandacht meer aan zal besteden. Wees hier echter wel consequent in! Als je hebt besloten je kind te negeren moet je dit ook volhouden tot hij opgeeft. Als je alsnog toegeeft leert het kind juist zijn gedrag lang vol te blijven houden. Het lukt dus alleen als je veel geduld hiervoor hebt.

Ernstig ongewenst gedrag

Als een kind ernstig ongewenst gedrag vertoont, zoals met spullen gooien, slaan of onaardige dingen zeggen moet je dit gedrag nooit negeren. Ten eerste kunnen deze spullen natuurlijk stuk gaan en kan dit gedrag pijn doen of kwetsend zijn voor een ander kind. Ten tweede kan er achter bepaald gedrag juist een behoefte schuil zitten. Waarschijnlijk wil het kind graag gehoord of gezien worden of worstelt het met frustraties dat hij nog niet goed kan uitleggen. Laat je kind altijd weten dat dit gedrag niet acceptabel is maar dat je er voor hem bent en samen met het kind zijn gedrag wil proberen te verklaren. Vraag het kind waarom het boos is en laat merken dat je hem begrijp. Een kind dat begrepen wordt is sneller geneigd naar je te luisteren. Zo kun je er samen voor zorgen dat het ongewenste gedrag snel in de kiem wordt gesmoord.

Emoties mogen er zijn

Een kind heeft net als volwassenen emoties en gevoelens, alleen kunnen de meeste kinderen deze gevoelens nog lastig onder controle houden. Dan kan een driftbui of ernstig ongewenst gedrag ontstaan. Het ene kind is hier pittiger in dan het andere. Door deze gevoelens van het kind stelselmatig te negeren, kan hij zich alleen en onveilig voelen. Het kind leert hiervan dat hij pas gewenst is als hij zich netjes gedraagt en zijn emoties onderdrukt. Dit kan op de lange termijn emotionele schade aanrichten en bijvoorbeeld een pleaser maken van het kind om zo alsnog de waardering, aandacht en erkenning te krijgen dat hij nodig heeft om emotioneel te kunnen groeien.

Wat je beter kan doen als je kind een driftbui heeft is het kind begeleiden om met zijn emoties te leren omgaan. Als je empathisch, kalm en aanwezig bent laat je je kind zien dat je er voor hem bent. Probeer je in hem te verplaatsen en leer hem op die manier dat zijn emoties er mogen zijn. Je kind voelt zich dan gehoord en begrepen, ook als het zijn zin niet krijgt. Hierdoor zal tevens het ongewenste gedrag op den duur afnemen omdat hij de vaardigheid heeft geleerd om er zelf mee leren om te gaan. Op deze manier ontwikkeld het kind een goede emotionele basis voor de rest van zijn volwassen leven.

Bronnen
Opvoedadvies.nl
Kindtherapiedenhaag.nl
Apetrotsekinderen.nl


Vraag: Wat is voor jou de beste manier om ongewenst gedrag van je kind te verminderen?


Laat je reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.