Een jaar geleden besloot ik definitief te stoppen met de pil. In totaal heb ik ruim 10 jaar de anticonceptiepil geslikt met twee tussenpozen omdat ik een kinderwens had. De laatste keer ging het echter niet zonder slag of stoot. Ik vertel je in dit artikel waarom ik ging stoppen met de pil en van welke bijwerkingen ik het meeste last heb gehad.

(Let op: dit artikel bevat acne foto’s)

De eerste keer gestopt met de anticonceptiepil

Toen ik in 2012 een kinderwens had besloot ik te stoppen met de anticonceptiepil. Ik had toen zo’n 8 jaar de pil geslikt. Mijn eerste ervaring met het stoppen met de anticonceptiepil was vooral mijn onregelmatige cyclus. In het begin viel het onregelmatige nog wel mee, maar na een half jaar werd het steeds erger. Ik had cyclussen van wel 9 tot 13 weken!

Bij de gynaecoloog kwam ik er uiteindelijk achter dat ik een vorm van PCOS heb (ik heb namelijk niet alle bijwerkingen van PCOS behalve de zogenaamde ‘kralenketting’ aan eitjes in mijn eierstokken en onregelmatige cyclussen). Het heeft uiteindelijk meer dan een jaar geduurd voordat ik zwanger werd van mijn eerste zoontje. Toen ik voor de tweede keer stopte met de pil in 2015 had ik weer een kinderwens. Gek genoeg ging dit een stuk sneller dan verwacht. Na 3 rondes was ik al zwanger!

Gestopt met de anticonceptiepil in 2019

Vorig jaar in augustus 2019 ben ik voor de derde keer gestopt met de anticonceptiepil. Niet om nog een baby te krijgen (want ons gezin is compleet) maar omdat ik geen hormonen meer in mijn lichaam wilde stoppen. Twee jaar na de laatste zwangerschap (in 2018) ging ik weer de pil slikken vanwege vervelende lichamelijke PMS klachten. Ik hoopte dat deze klachten hiermee zouden verminderen.

Een half jaar na het slikken van de anticonceptiepil

Dit keer kreeg ik de Microgynon anticonceptiepil voorgeschreven (de jaren ervoor kreeg ik andere merken). Ik merkte uiteindelijk weinig verandering in mijn lichamelijk PMS klachten. Behalve dan dat de scherpe randjes van de klachten werden afgehaald en daarnaast mijn cyclus weer regelmatig werd. Na een half jaar slikken van de Microgynon anticonceptiepil begonnen er ineens pukkeltjes op mijn gezicht, hals en schouders te ontstaan.

Stoppen met de pil
juni 2019

Aangezien ik nooit met acne te maken heb gehad schrok ik hier best wel van. Het gevoel dat hierbij kwam kijken kun je aan mijn gezicht wel aflezen, ik schaamde me ervoor. Waar kon het nou aan liggen? Ik ging mij goed verdiepen in diverse huidverzorging tegen acne en besloot mijn huidverzorgingsroutine onder de loep te nemen en hier en daar wat aan te passen zoals de double cleanse methode. Er gebeurde echter nog niet zoveel, het bleef zoals het was.

Kwam de acne door de anticonceptiepil?

Doordat ik mij meer in acne verdiepte kreeg ik op een gegeven moment het gevoel dat deze pukkeltjes wel eens door de anticonceptiepil konden komen. Ik las namelijk diverse verhalen over de overeenkomst tussen Microgynon en acne vanwege de androgene hormonen (mannelijke hormonen) die deze pil bevat. Ik besloot daarom toch weer met de pil te stoppen. Ik wachtte tot mijn laatste strip op was en stopte na de zomervakantie in augustus 2019. Eerst merkte ik nog niet zoveel, de pukkeltjes bleven en mijn cyclus was nog regelmatig. Tot een maand na het stoppen. De acne werd alleen maar erger!

Bijwerkingen door het stoppen met de anticonceptiepil

Als je stopt met de anticonceptiepil is de kans groot dat je last krijgt van bijwerkingen. Zoals haaruitval, slechtere huid, gewichtsveranderingen, stemmingwisselingen, pijnlijke borsten, buikpijn, misselijkheid, en een onregelmatige cyclus. Van een aantal van deze bijwerkingen heb ik ook last gehad maar de meeste verdwijnen vanzelf weer zodra je hormonen weer in balans zijn.

Boekentips:

Na de eerste maand stoppen werd mijn acne alleen maar erger wat uiteindelijk een aantal maanden heeft geduurd. Het waren vooral veel rode bultjes en pukkels die pijn deden en jeukten. Ik werd hier zo ongelukkig van. Na twee maanden kwamen er ook andere bijwerkingen bij: mijn haren begonnen uit te vallen, mijn nagels werden zwakker en wimpers vielen sneller uit.

TIP: maak je eigen wimperserum om je wimpers tijdens het stoppen met de pil goed te verzorgen en te beschermen tegen overmatig uitvallen.

stoppen met de pil acne
September 2019
stoppen met de pil acne
Oktober 2019
stoppen met de pil acne
November 2019

Na 5 maanden werd de acne langzaamaan iets minder. Alleen tijdens de hormoonpieken ontstond er nog veel acne. Mijn menstruatie was nog steeds regelmatig maar minder heftig dan tijdens het slikken van de pil. Het uitvallen van mijn haren werd alweer iets minder maar was zeker nog niet over.

TIP: Ik besloot rond deze tijd vitamine C toe te voegen aan mijn huidverzorgingsroutine wat absoluut positief heeft bijgedragen aan mijn acne en algehele huidconditie. Ik gebruikte zelf hiervoor destijds de moisturizer van dr. Jetske Ultee maar inmiddels ben ik overgestapt naar de Ascorbic Acid 8% + Alpha Arbutin 2% van The Ordinary (lees in dit artikel alles over The Ordinary). Daarnaast ben ik gestopt met zuivel te drinken en ben ik minder varkensvlees gaan eten. Ook dit lijkt een positieve bijdrage te hebben geleverd aan mijn huidconditie.

Dit vind je misschien ook interessant:
Vitamine C in je huidverzorging | wat zijn de voordelen voor je huid
5 tips om zelf je acne littekens en pigmentvlekken te vervagen

stoppen met de pil
Maart 2020
stoppen met de pil
Mei 2020
stoppen met de pil
Juni 2020

Een jaar later

Nu een jaar later is de acne aanzienlijk minder, alleen tijdens de hormoonpieken krijg ik nog een paar pukkeltjes. Het is dus nog niet 100% over. Daarnaast is mijn cyclus weer erg onregelmatig, er zit nu gemiddeld zo’n 5 weken tussen maar het kan ook 4 of 6 weken zijn. Het is duidelijk dat de PCOS weer is teruggekeerd. Ook heb ik nog steeds last van haaruitval, soms komt er een pluk haar mee waar ik niet vrolijk van word. Mijn haarbos is beduidend minder dan het ooit was. Toch heb ik goede hoop dat ook dit op den duur wel weer bijtrekt aangezien ik alweer diverse ‘babyhaartjes’ heb gekregen.

Verder lijkt het er op dat mijn lichamelijk PMS klachten weer net zo zijn als voorheen, al kunnen ze verschillen in sterkte en aanwezigheid van maand tot maand. Tijdens de eisprong en vlak voor de menstruatie krijg ik namelijk een aantal dagen last van mijn onderrug. Diezelfde pijn met steken straalt dan uit naar mijn bekken en bovenbenen waardoor ik soms tijdens die dagen niet lang kan staan. Ook voel ik me rond de eisprong en menstruatie vaak moe en niet fit met hoofdpijn. Hele vervelende klachten! Maar toch heb ik liever af en toe deze klachten dan altijd acne.

Positieve bijwerkingen

Om met een positieve note te eindigen zijn er gelukkig ook goede bijwerkingen door het stoppen met de pil. Ik voel mij ten eerste veel gelukkiger en meer mijzelf! De grauwe wolk die ik heel lang bij mij droeg is helemaal verdwenen. Nu weet ik niet of dit alleen door het stoppen met de pil komt, ik denk dat dit ook komt doordat de meeste hormonen (ook van de zwangerschappen) inmiddels weer in balans zijn.

Mijn libido is hoger geworden, vrijwel geen hoofdpijn meer (alleen met mijn hormoon piekmomenten), ik heb meer energie en mijn menstruatie is minder heftig dan toen ik de pil slikte. Ik ben heel blij dat ik een jaar geleden heb besloten definitief te stoppen met de pil en dat ik ook heb doorgezet ondanks de vervelende bijwerkingen.

Wil je stoppen met de pil? Bereid je voor op bijwerkingen!

Misschien ben je hier terecht gekomen omdat je zelf van plan bent te stoppen met de pil omdat je geen hormonen meer wil slikken? Ik wil je dan in ieder geval meegeven dat je je maar beter op eventuele bijwerkingen kunt gaan voorbereiden. De kans is namelijk groot dat er iets gaat veranderen in je hormoonhuishouding! Dit kan tot zeker een jaar lang duren. Maar weet dan ook dat er weer licht schijnt aan het einde van de tunnel, het gaat uiteindelijk voorbij.

Ondanks dat het best ongemakkelijk voor mij voelt om dit met de wereld te delen, hoop ik dat ik jou met mijn ervaring een stukje voorzorg of herkenbaarheid kan bieden, iets waar ik destijds zelf erg behoefte aan had.


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


VIP Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke maand een update van Mooigids. Mis nu nooit meer een nieuwe blogpost en blijf altijd op de hoogte!

Lees mijn privacyverklaring voor meer info