Een moisturizer is een vochtinbrengende crème en een onmisbare stap in je huidverzorgingsroutine. Welk huidtype je ook hebt, je huid kan niet zonder een moisturizer. In de rubriek ‘Beauty Basics‘ leg ik alles uit over een specifiek beauty onderwerp. Wat een moisturizer precies voor je huid doet, waar je op moet letten bij aanschaf en wanneer je hem in je routine aanbrengt vertel ik je in dit artikel.

Je huidverzorging stappenplan

1. Cleanser
2. Toner
3. Serum
4. Moisturizer
5. Zonnebrandcrème

Leestip: Hoe begin je met een huidverzorgingsroutine + juiste volgorde van aanbrengen

Wat is een moisturizer

Een moisturizer is niks anders dan een crème die vocht (moist in het Engels) in de huid brengt. Zonder een moisturizer is je huidverzorgingsroutine niet compleet, welk huidtype je ook hebt.

Een moisturizer is niet persé een dag- of nachtcrème. Dit ligt aan de hoeveelheid actieve stoffen en SPF dat in de crème (wel of niet) te vinden is. Als jouw moisturizer een aantal goede ingrediënten specifiek voor jouw huidtype bevat, is een aparte dag- of nachtcrème niet noodzakelijk.

Wat doet een moisturizer voor je huid

Een moisturizer brengt de juiste stoffen in de huid die vocht vasthouden, zo zorg je ervoor dat jouw huid vocht beter kan vasthouden zoals een spons. Doordat je huid vocht beter vasthoudt zal het zacht en soepel aanvoelen en is het beter bestand tegen externe factoren zoal luchtvervuiling.

Daarnaast zorgt een moisturizer ervoor dat de barièrefunctie van je huid optimaal is waardoor je huid minder snel vocht verliest en je hierdoor minder kans hebt op huidproblemen en fijne (droogte) lijntjes. In combinatie met een goede zonnebrandcrème kan het zelfs huidveroudering doen vertragen!

Maar staar je niet blind op de vele schoonheidsclaims die fabrikanten je graag verkopen. Een moisturizer (ook met bepaalde actieve ingrediënten) zal nooit een antirimpelcrème worden. Rimpels krijgen is een natuurlijk verouderingsproces dat met geen enkel smeersel kan worden opgelost. Je kan het alleen doen vertragen met een goede moisturizer in combinatie met een serum met actieve ingrediënten en een zonnebrandcrème voor overdag.

Iedereen moet een moisturizer smeren

Het lijkt voor de hand liggend dat alleen droge vochtarme huidjes een moisturizer nodig hebben. Maar niets is minder waar. Wat je huidtype ook is, je hebt elke dag een moisturizer nodig.

Een vette onzuivere huid kan namelijk oók vochtarm zijn. Kies bij dit huidtype voor een gel-moisturizer die geen olie bevat. Een gevoelige huid kan veel baat hebben bij een moisturizer zodat ze minder geïrriteerd is. Kies bij dit huidtype voor een moisturizer zonder mogelijk irriterende stoffen zoals parfum. Een normale of gecombineerde huid kan ook veel baat hebben bij een moisturizer om juist de balans in de huid het hele jaar door te bewaren.

Zo gebruik je een moisturizer

In de ochtend is het de eén na laatste stap in je huidverzorgingsroutine. Je brengt het in de ochtend aan op de gereinigde huid, ná je toner en eventuele serum maar voór je zonnebrandcrème. In de avond is het de laatste stap van je routine ná je serum.

Houd bij het aanbrengen van diverse producten altijd de dikte aan van het product. Werk van een waterig consistentie naar een dikke rijke crème toe. En als je een olie gebruikt in de avond breng deze dan als laatste aan over je moisturizer.

Waar moet ik op letten bij aanschaf

Bij het kiezen van de juiste moisturizer, is het belangrijk om te weten waar je huid behoefte aan heeft. Verdiep je dus eerst in je eigen huidtype: droog, gecombineerd of juist vet.

Huidtype

Op basis van je huidprobleem kies je de moisturizer dat het beste bij jou past. Weet je niet precies wat je huidtype is? Paula’s Choice heeft een handige uitleg om je huidtype te bepalen en dr. Jetske Ultee heeft een hele handige huidanalyse test ontwikkeld. Dit zijn hulpmiddelen die je kunnen helpen je eigen huidtype te bepalen.

Ingrediënten

Bij aanschaf van een goede moisturizer moet je vooral letten op de ingrediënten. Scan het product op actieve ingrediënten en mogelijk irriterende ingrediënten. De beste ingrediënten van een goede moisturizer zijn hyaluronzuur en glycerine. Dit zijn twee wetenschappelijk bewezen vochtinbrengende krachtpatsers. Ze hebben beide hydraterende eigenschappen die bijdragen aan een verbeterde huidbarrière.

Verpakking

Waar je ook op moet letten is de verpakking. Kies het liefst voor een tube of pompflacon. Een pot is minder hygiënisch omdat de meeste mensen er met de vingers in dippen (het gebruik van een schone spatel scheelt al een hoop). Daarnaast is de kans heel groot dat de meeste actieve ingrediënten vervliegen zodra ze in aanraking komen met licht en lucht. Daarom wil je het liefst een pot vermijden.

Meer lezen

Ik heb meerdere artikelen geschreven over huidverzorging die je kunnen helpen bij je zoektocht naar het perfecte product voor jouw huidprobleem. Lees meer over huidverzorging in mijn rubrieken ‘Beauty basics‘ en ‘Beautytips‘.

Productaanbevelingen

Er zijn ontzettend veel soorten moisturizer verkrijgbaar. Hierboven vertelde ik al waarop je moet letten bij aanschaf, kies vooral een moisturizer die voor jouw huidtype geschikt is. Hieronder heb ik enkele voorbeelden van product aanbevelingen voor je.


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Bronvermelding:
dr-jetskeultee-skincare.nl,
paulaschoice.nl

Beeld: Image by Racool_studio on Freepik

VIP Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke maand een update van Mooigids. Mis nu nooit meer een nieuwe blogpost en blijf altijd op de hoogte!

Lees mijn privacyverklaring voor meer info