Een serum is een huidverzorgingsproduct met een hoge concentratie werkzame stoffen om specifieke huidproblemen aan te pakken. Dit product kan een aanvulling zijn op je dagelijkse huidverzorgingsroutine. In de rubriek ‘Beauty basics‘ leg ik alles uit over een specifiek beauty onderwerp. Wat een serum precies voor je huid doet, waar je op moet letten bij aanschaf en wanneer je hem in je routine aanbrengt vertel ik je in dit artikel.

Je huidverzorging stappenplan

1. Cleanser
2. Toner
3. Serum
4. Moisturizer
5Zonnebrandcrème

Leestip: Hoe begin je met een huidverzorgingsroutine + juiste volgorde van aanbrengen

Wat is een serum

Een serum is een toevoeging aan je huidverzorgingsroutine bedoelt om specifieke huidproblemen aan te pakken. In een serum zitten vaak hoge concentraties aan actieve stoffen die gericht je huidproblemen kunnen aanpakken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om huidveroudering, oneffenheden, pigmentvlekken, onzuiverheden of juist een droge of vochtarme huid.

Wat doet een serum voor je huid

Een serum pakt doelgericht je huidproblemen aan met actieve geconcentreerde werkbare stoffen. Vaak heeft het één specifieke functie, maar er kunnen meerdere werkbare stoffen in één product zitten die gelijkertijd meerdere problemen aanpakken.

In serums vind je vaak actieve ingrediënten zoals Vitamine C tegen pigmentvlekken en om de huid te egaliseren, Vitamine A (retinol) om de huid te liften en rimpels tegen te gaan, Q10 of Collageen tegen huidveroudering, Niacinamide tegen onzuiverheden, Hyaluronic acid tegen een droge vochtarme huid en chemische peelings AHA en BHA om te huid weer te laten stralen.

Deze ingrediënten kunnen ook in een crème zitten, maar dit hoeft niet. Indien het ingrediënt al in je moisturizer, dag- of nachtcrème zit, dan hoef je dit niet persé aan te vullen met een serum. Indien het niet in je moisturizer of crème zit, dan zou ik een aanvulling met actieve ingrediënten zeker aanbevelen.

Zo gebruik je een serum

Een serum kun je zowel in de ochtend als in de avond aanbrengen. Het is meestal de derde stap in je huidverzorgingsroutine. Je begint met reinigen, daarna breng je een vochtinbrengende toner aan en vervolgens het serum. Na het serum volgt je moisturizer en voeg je hier in de ochtend een SPF zonnebrandcrème aan toe.

Bij het aanbrengen van meerdere serums begin je met het meest vloeibare product en werk je naar de crème substanties toe. Op deze manier worden de producten beter door de huid opgenomen. Gebruik je meer dan drie serums tegelijk, wissel ze dan af in de ochtend en de avond zodat je niet teveel tegelijk aanbrengt.

Let op dat je sommige actieve ingrediënten liefst niet in de ochtend wilt smeren, zoals chemische peelings en Vitamine A (retinol). Dit in verband met je huid die gevoeliger wordt voor zonlicht door deze actieve ingrediënten. Breng bij het gebruik van actieve ingrediënten altijd een SPF aan in de ochtend.

Waar moet je op letten bij aanschaf

Indien je ervoor kiest een serum aan je huidverzorgingsroutine toe te voegen, is het belangrijk om te weten waar je huid behoefte aan heeft en welke huidproblemen je wilt aanpakken. Verdiep je dus eerst in je eigen huidtype. Is je huid droog, gecombineerd of juist vet, heb je last van onzuiverheden, oneffenheden of wil je rimpels minder zichtbaar maken?

Huidtype

Op basis van je huidprobleem kies je het serum dat je wilt gebruiken. Weet je niet precies wat je huidtype is? Paula’s Choice heeft een handige uitleg om je huidtype te bepalen en dr. Jetske Ultee heeft een hele handige huidanalyse test ontwikkeld. Dit zijn hulpmiddelen die je kunnen helpen je eigen huidtype te bepalen.

Verpakking

Let altijd goed op de verpakking van het product. Een pot is minder hygiënisch en je wilt liever geen actieve ingrediënten vanuit een pot smeren aangezien de meeste werkbare stoffen meteen vervliegen als ze in aanraking komen met licht en lucht. Kies liefst voor een licht- en luchtdichte verpakking, een tube of een pipet. Hierbij is de kans het grootst dat de actieve stoffen ook echt werkbaar blijven.

Ingrediëntenlijst

Daarnaast is het belangrijk de ingrediëntenlijst te lezen. Staat het actieve werkbare ingrediënt hoog op de lijst? Dan kun je ervan uitgaan dat er hoge concentraties in het product aanwezig zijn. Staat hij onderaan de lijst, dan kun je ervan uitgaan dat er geen hoge concentraties werkbare stoffen in zitten en dus minder werkzaam is. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk irriterende ingrediënten zoals alcohol denat, parfum, lavendel, citrus en menthol.

Meer lezen

Ik heb meerdere artikelen geschreven over huidverzorging die je kunnen helpen bij je zoektocht naar het perfecte product voor jouw huidprobleem. Lees meer over huidverzorging in mijn rubrieken ‘Beauty basics‘ en ‘Beautytips‘.

Productaanbevelingen per huidtype

Als het om serum gaat, zijn er ontelbaar veel verschillende soorten verkrijgbaar. Kies vooral voor een product dat bij jouw huidtype past, die jouw specifieke huidprobleem aanpakt en die veilige ingrediënten bevat. Hieronder heb ik enkele voorbeelden van producten die ik kan aanbevelen voor diverse huidtypen en huidproblemen.

Aanbevelingen voor de droge huid
Aanbevelingen voor de vette huid met onzuiverheden
Aanbevelingen voor de verouderde huid
Aanbevelingen tegen pigmentvlekjes

Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Bronvermelding:
paulaschoice.com,
dr-jetskeultee.nl,
vichy.nl

VIP Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke maand een update van Mooigids. Mis nu nooit meer een nieuwe blogpost en blijf altijd op de hoogte!

Lees mijn privacyverklaring voor meer info