Wie droomt er nou niet van een mooie egale en stralende huid? Soms heeft de huid net iets meer nodig om van vlekjes, puistjes of een grove huidstructuur af te komen. Een chemische peeling kan dan uitkomst bieden.

Maar wat is een chemische peeling precies en welke voordelen heeft het voor de huid? In dit artikel leg ik het je graag uit en vertel ik je daarnaast welke peeling het beste is voor jouw huid en hoe je thuis zelf een peeling kunt uitvoert.

Wat is een chemische peeling

Een chemische peeling bevat natuurlijke zuren die dode huidcellen verwijdert waardoor celvernieuwing wordt gestimuleerd. Het zorgt ervoor dat het bovenste dode huidlaagje van je huid in een versnelt tempo afschilfert waardoor er een zachte, gladde en stralende huid ontstaat. Een chemische peeling is vooral geschikt voor plaatsen waar de huid dun is zoals het gezicht, de hals en de bovenkant van de hand.

Tijdens een chemische peeling wordt gewerkt met fruitzuren zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur. Dit zijn de drie bekendste oppervlakkige ‘zachte’ chemische peelings die je gerust thuis kunt gebruiken maar gebruik het altijd voorzichtig en met mate. Andere zwaardere peelings mogen alleen door huidtherapeuten en dermatologen worden uitgevoerd.

5 voordelen van een chemische peeling voor je huid

1. | Je huid gaat er van stralen

Een peeling zorgt ervoor dat de structuur en teint van je huid fijner en egaler wordt. Daarnaast zorgt het ervoor dat de aanmaak van collageen en elastine worden gestimuleerd wat je een jeugdigere uitstraling zal geven. Een huid die nooit een peeling ondergaat wordt dikker en stugger waardoor actieve ingrediënten eveneens minder worden opgenomen.

2. | Vervaagt fijne lijntjes

Naarmate we ouder worden wordt het vernieuwingsproces van onze huid trager waardoor de huid kan gaan zakken en er rimpels ontstaan. Door een chemische peeling wordt het proces van vernieuwen versnelt waardoor de huid egaler en jonger oogt. Daarnaast voorkomt een peeling vroegtijdige vorming van rimpels en fijne lijntjes.

3. | Verlicht pigmentvlekken

Een chemische peeling kan helpen bij pigmentenvlekken die zijn ontstaan door zonschade, acne of hormonen. Pigmentvlekken zitten in de onderste laag van de opperhuid. Doordat een peeling de celdeling versnelt, komen deze pigmentvlekken sneller naar de bovenste huidlaag waardoor de vlekken vanzelf van je huid verdwijnen.

4. | Verminderd acne

Acne wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Als huidcellen zich opstapelen in combinatie met een verhoogde talgproductie en bacteriën zullen poriën sneller verstoppen waardoor acne kan ontstaan. Door een chemische peeling te gebruiken zal de celdeling versnellen, talg oplossen en bacteriën doden waardoor acne zal verminderen en mogelijk niet meer terug zal komen.

5. | Zorgt voor een hydratatieboost

Bij een vochtarme huid kan een chemische peeling een oplossing bieden. Na een peeling kan je huid vocht beter vasthouden waardoor het beter gehydrateerd wordt. Doordat de peeling je dode huidcellen verwijdert zullen je vochtinbrengende serums en crèmes ook beter worden opgenomen door de huid waardoor je huid zachter en gehydrateerd zal aanvoelen.

Welke chemische peeling is geschikt voor mijn huid

Melkzuur | Alpha Hydroxy Acid (AHA)

Een chemische peeling op basis van melkzuur (lactic acid) is het meest geschikt voor de gevoelige huid, vochtarme huid, rosacea en pigmentvlekken. Vanwege zijn grote molecuulgrootte is het zeer geschikt voor gevoelige en donkere huiden, het werkt verhelderend op pigmentvlekken en stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur.

Glycolzuur | Alpha Hydroxy Acid (AHA)

Een chemische peeling op basis van glycolzuur (glycolic acid) is het meest geschikt voor de grauwe vochtarme huid, grove poriën, pigmentvlekken, acne, fijne lijntjes en littekens. Glycolzuur heeft de kleinste molecuul en dringt daardoor het diepste in de huidlagen waar het de aanmaak van collageen en elastine stimuleert. Door de kleine molecuulgrootte is de kans op irritatie wel wat groter. Het zuur zorgt er tevens voor dat er meer vocht wordt vastgehouden op de bovenste huidlaag waardoor de soepelheid van je huid verbetert.

Salicylzuur | Beta Hydroxy Acid (BHA)

Een chemische peeling op basis van salicylzuur (salicilyc acid) is het meest geschikt voor de vette huid met acne, de gevoelige huid, ontstekingen, mee-eters en rosacea. Salicylzuur heeft een vet oplossend vermogen waardoor talg oplost wat de vorming van acne kan voorkomen. Daarnaast heeft het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen omdat salicylzuur nauw verwant is aan aspirine.

Hoe gebruik je een chemische peeling thuis

1. | Kies de juiste peeling voor jouw huid

Zoals hierboven uitgelegd is de keuze van je peeling afhankelijk van je huidtype. Daarnaast zijn er diverse soorten peelings verkrijgbaar. Het kan in de vorm van een toner, serum of crème worden aangeboden of bijvoorbeeld in de vorm van een masker die je na een aantal minuten van je huid wast. Let dus goed op de soort chemische peeling en hoe hij aangebracht dient te worden.

2. | Reinig je gezicht

De eerste stap van je huidverzorgingsroutine is altijd reinigen, het liefst met de double cleansing methode zodat je huid goed voorbereid is op je verzorgingsproducten. Droog je gezicht altijd goed na als je een peeling gaat gebruiken. Een peeling dient op een droge huid aangebracht te worden anders kan de peeling dieper in je huid dringen wat voor (meer) irritatie kan zorgen.

Leestip: Huidverzorging voor beginners | wat is double cleansing

3. | Breng de peeling aan en laat inwerken

Nu je huid gereinigd is kun je de peeling gaan aanbrengen. Lees altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing voordat je begint aangezien elk product zijn eigen werkwijze heeft. Vermijd de dunne huid rondom de ogen en de mond. Je kan de peeling ook op je hals en decolleté aanbrengen. Breng een peeling alleen aan in de avond en niet overdag in verband met zonlicht. En wees matig met het gebruik van een peeling, Ga uit bij een milde peeling maximaal 1 tot 2 keer in de week en een intensieve peeling 1 tot 2 keer in de maand.

4. | Verwijder eventueel restjes peeling

Indien je peeling een masker is dan moet je deze na een aantal minuten inwerken weer verwijderen. Dit kun je het beste doen boven de wasbak zodat je je gezicht met water kan wassen. Zorg dat alle restjes verwijderd zijn en droog je huid goed af. Een chemische peeling in de vorm van een serum, toner of crème kun je gewoon laten zitten. Laat het even inwerken voordat je je volgende product aanbrengt.

5. | Verzorg je huid

Het is belangrijk om je huid na de chemische peeling goed te verzorgen met vochtinbrengende producten zoals een Hyaluronic Acid serum en daarna een goede moisturizer. Doordat de barrière van dode huidcellen nu is verdwenen kan je verzorgingsproduct nog beter worden opgenomen door de huid. Breng na een peeling àltijd zonnebrandcrème met minimaal factor 30 aan. Dit is heel belangrijk aangezien je huid nu gevoeliger is voor zonlicht en de kans op huidbeschadiging groter wordt. Als je dit niet smeer wordt het effect van de peeling teniet gedaan.

Leestip: Hoe begin je met een huidverzorgingsroutine + juiste volgorde van aanbrengen

Productaanbevelingen


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging.

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Bronvermelding:
dr-jetskeultee-skincare.nl
thepeelingcompany.com
dermaskin.nl

VIP Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke maand een update van Mooigids. Mis nu nooit meer een nieuwe blogpost en blijf altijd op de hoogte!

Lees mijn privacyverklaring voor meer info